Tanjug
Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da su srpske službe vrlo intenzivno pratile ne samo ruskog obaveštajca Grigorija Klebana, već i pripadnike drugih obaveštajnih struktura, a to rade i sada.

On je poručio da građani nemaju nikakvog razloga za brigu i da bi razloga za brigu bilo kada naše bezbednosne strukture ne bi znale za takve slučajeve.

Vulin je dodao i da bi mogao da kaže puno o srpskom bezbednjaku koji je u centru afere sa ruskim obaveštajcem, ali da to ne može da učini u interesu istrage dok se tužilaštvo ne oglasi.

– Neću ništa reći o tom čoveku dok se ne završe odgovarajuće zakonske radnje i istražni procesi i dok se tužilaštvo ne oglasi, kako u interesu istrage, tako i u interesu bezbednosti naše zemlje – rekao je Vulin gostujući u emisiji “Sedmica” Radio Beograda.

On kaže i da očekuje skoru reakciju tužilaštva u ovom slučaju.

Na pitanja ko je napravio snimak sastanka ruskog obaveštajca i srpskog oficira i šta je bio predmet razmene, Vulin odgovara da nadležne službe imaju odgovarajuća saznanja, ali dodaje da se o tome neće izjašnjavati u medijima.

On ističe da srpske službe strane obaveštajce ne dele na prijateljske i neprijateljske već, kako kaže, samo rade ono što im je zakonska obaveza, a to je očuvanje bezbednosti zemlje.

– Nije važno to da li su pripadnici obaveštajnih slulžbi iz prijateljske ili manje prijateljske zemlje, već da li su uspeli da dođu do nekih informacija koje bi mogle biti vitalne za bezbednost zemlje – rekao je Vulin.

Kaže i da srpske službe znaju koje sve obaveštajne sluzbe pokušavaju da dođu do određenih informacija na teritoriji naše zemlje, a to nije samo predstavnik ruske obaveštajne službe.

– To su predstavnici svih zapadnih zemalja, mogih zemalja u našem regionu, brojnih zemalja koje smatraju da na taj način mogu da ostvare neku korist ili interes za svoje zemlje, svoje armije, svoje obaveštajen strukture – kaže ministar odbrane.

On podseća da su pre desetak dana, koordinisanom akcijom BIA i VBA uhapšena tri radnika kompanije “Prvi partizan” iz Užica, kao i državljanin Severne Makedonije.

Sumnja se da su radnici državljaninu Severne Makedonije pokušali da prodaju dokumentaciju o municiji kalibra 12,7 milimetara.

– Takvih pokušaja industrijske špijunaže je bilo i pre, a biće ih i u budućnosti, ali je važno da se oni sprečavaju – kaže Vulin i dodaje da će svi koji se bave takvim aktivnostima biti predmet interesovanja službi bezbednosti.

Vulin smatra da, kada je odgovornost u pitanju, nema nikakve razlike između radnika valjevske fabrike “Krušik” Aleksandra Obradovića, koji je podatke o navodnim malverzacijama dostavio bugarskoj novinarki Dilijani Gajtandžijevoj i radnika “Prvog partizana” koji su pokušali da prodaju dokumenta o municiji koja se proizvodi u toj fabrici.

– U čemu je razlika između njih? U tome šta može ili ne može da naškodi Nebojši Stefanoviću – zapitao je Vulin.

Za njega su, kaže, svi oni špijuni, ali dodaje da to samo njegovo mišljenje, a da će odluku doneti nadležni sud.

Vulin poručuje da treba shvatiti da je krivično delo svako odavanje bilo kakvih poverljivih informacija iz odbrambene industrije Srbije, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i iz državne uprave u elementima koji su klasifikovani kao poverljivi i strogo poverljivi, a da svi koji ga čine moraju za to da odgovaraju.

Kada su u pitanju optužbe, koje je takođe objavila bugarska novinarka Dilijana Gajtandžijeva, da je Srbija izvozila oružje u Ukrajinu i da su njime “ubijani ruski vojnici”, kaže da je dokazano da je oružje o kojem se govori ustvari prodato kompaniji iz Poljske i da je sve urađeno po zakonu.

Srbija je, naglašava, prema oceni relevantnih međunarodnih organizacija, uvek na četvrtom ili petom mestu po transparentnosti prometa naoružanjem, iako na tom visokom mestu nije po nivou ostvarenog izvoza.

Iz naše zemlje ne može, kaže, nijedan metak da izađe da se ne zna kome je prodat.

Srbija će, ponavlja ministar odbrane, ostati vojno neutralna zemlja, a kao što je najavio i predsednik Aleksandar Vučić, uskoro će se pred Skupštinom Srbije naći Rezolucija koja će to potvrditi.

Vojna neutralnost neće više zavisiti od volje bilo kog pojedinca ili političke partije, a ukoliko neko bude želeo da Srbija postaneo deo NATO-a moraće da upravo u Skupštini promeni odluku o vojnoj neutralnosti.

Ministar najavljuje da će se pred poslanicima u Skupštini Srbije uskoro naći i nacrt Strategije odbrane u kojoj će, između ostalog, stajati i odredba da je ugrožavanjem bezbednosti srpskog naroda gde god on živeo, automatski ugrožena i bezbednost Srbije.

Kako kaže, država je sada dovoljno jaka da zaštiti svoj narod, a moćna i jaka Srbija je ujedno i garant mira na Balkanu.

1 COMMENT

  1. Ako mislite da cete baciti prasinu u oci aferi “Krusik” u koju je upleteno vise drzavnih institucija i licnosti, onda vam druze Vulin pamet zaista nije jaca strana. Ne cenzurisite molio bih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here