Tanjug
Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas na proslavi dana Centra za mirovne operacije (CMO) da je učešće Srbije u mirovnim misijama i operacijama širom sveta doprinelo podizanju ugleda Srbije, kao i da svojim jačanjem Srbija donosi mir.

– Od momenta kada je predsednik Aleksandar Vučić, naš današnji vrhovni komandant, postao ministar odbrane, započelo je značajno veće ulaganje i povećavanje broja naših pripadnika, kao i broja misija u kojima učestvujemo. Na to smo ponosni, jer pokazuje koliko nam je zemlja ojačala, koliko nam je Vojska moćnija, koliko smo i mi kao društvo bezbedniji i sigurniji – rekao je Vulin na svečanosti u kasarni Banjica 2, na kojoj je prisustvovao sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petrom Cvetkovićem, a saopštilo Ministarstvo odbrane (MO).

Prema njegovim rečima, kada vam neko da da čuvate ili uspostavite mir u njegovoj zemlji, to nije poverenje u vašu tehniku, naoružanje i opremu, a ne čak i u vašu obuku, to je poverenje u vas, vašu državu, vaš narod i vas kao ljude da nećete pogaziti reč i da ćete one koji su došli da od vas traže da preteknu, da prežive, da traju, da ih nećete izneveriti, zaboraviti, predati i napustiti.

– Zastava Ujedinjenih nacija koju nosite, nosi se uz zastavu Srbije, nosi se uz zastavu naroda čija drevna tradicija kaže da razoružani neprijatelj postaje gost, a onaj koji je u času nevolje zatražio da mu sačuvate glavu i čast, postaje deo vaše porodice i njegova bezbednost, njegov obraz, vredi koliko i vaš. Takva je tradicija vašeg naroda. Vi nikada niste, ni u prošlosti, ni sada, ni u budućnosti, zaboravili na drevnu tradiciju vašeg naroda da se nevoljnicima čuva i život i obraz – naglasio je Vulin, dodajući da je u prošlosti bilo slučajeva kada su pojedini, kako je kazao, „prljali“ zastavu UN, bežali i sklanjali se, puštajući da se pobija srpski narod, navodeći kao primer operaciju Oluja 1995. godine u Hrvatskoj.

Vulin je dodelio 71 vojnu spomen-medalju za učešće u mirovnim operacijama.

Gosti na svečanosti bili su i šef Odeljenja za spoljne poslove Vojnog štaba Evropske unije Bernard Marki koji je ukazao na izuzetnost srpskih mirovnjaka, zahvalivši za učešće u mirovnim operacijama EU i direktorka Kancelarije UN u Srbiji Simona Mirela-Mikulesku.

Širom sveta, kako se dodaje u saopštenju MO, praznik obeležava i 280 srpskih mirovnjaka koji su trenutno angažovani u 9 misija UN i EU.

Dan Centra za mirovne operacije ustanovljen je kao sećanje na 17. novembar 1956. godine kada je na Sinaju iskrcana prethodnica prvog jugoslovenskog odreda, koju su činila 44 pripadnika.

Tom mirovnom operacijom započelo je učešće jugoslovenskih snaga u mirovnim misijama.

2 KOMENTARA

  1. Takozvana Srbija je zlocilnacka i genocidalna tvorevina koja je mnogo rane naneli na ove prostore i ona treba biti kaznjena u suprotnom oni ce da slagaju bis i plasirate one lazove rekla kazala njih treba bombardovati ne mostove i Fabriken nego u vampire tek cese stvoru ma ljude!!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime