Tanjug
Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin potpisao je danas u ime Ministarstva odbrane sporazume o naučno-tehničkoj saradnji sa četiri fakulteta Beogradskog univerziteta – Elektrotehničkim, Mašinskim, Građevinskim i Arhitektonskim fakultetom.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je istakao da Vojska Srbije, kao jedna od najboljih i najpostojanijih institucija zemlje, pažljivo bira s kime će sarađivati i da zato danas može da kaže da je izabrala da bude s najboljima, baš kao što joj i pripada.

– Vojska Srbije uvek sarađuje s najboljim delovima našeg društva, sa institucijama u koje svi mi zajedno imamo veliko poverenje i gajimo veliko poštovanje. Sarađivati s fakultetima Beogradskog univerziteta je velika čast za Vojsku Srbije, ali i velika prilika da Vojsku Srbije približimo studentima i u isto vreme učimo od njih. Da imamo mogućnost da im ponudimo posao u vojsci i stipendije koje vojska može da obezbedi i da se nama omogući da profesori sa najvažnijih i najeminentnijih fakulteta u Beogradu dolaze u vojsku, daju predavanja našim pripadnicima, edukuju nas, omoguće nam da pratimo svet i sve ono što se u nauci razvija i daje na najboljem nivou – rekao je Vulin.

Potpisane sporazume on je ocenio kao mogućnost da se vojska upozna sa civilnim obrazovanjem, ujedno dajući sopstveni doprinos time što će svoje kapacitete staviti na raspolaganje fakultetima pri pripremi magistarskih i doktorskih studija i pružiti im mogućnost da se upoznaju s vojnim obrazovanjem i funkcionisanjem nauke u vojsci.

U ime Elektrotehničkog fakulteta sporazum je potpisao dekan Milo Tomašević, koji je istakao da su Ministarstvo odbrane i Elektrotehnički fakultet institucije od nacionalnog značaja, što ih čini prirodnim partnerima.

Prodekan Aleksandar Simonović, koji je potpisao sporazum u ime Mašinskog fakulteta, naglasio je da Ministarstvo odbrane i vojne isntitucije s tim fakultetom uspešno sarađuju već sedam decenija i ocenio da će sporazum podići saradnju na jedan viši institucionalni nivo i doneti više rezultata u oblasti obrazovanja, istraživanja i razvoja.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić rekao je da taj fakultet iz svog domena urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja, izvođenja radova itd može da doprinese i pomogne Ministarstvu odbrane, kao i da, s druge strane, od Ministarstva odbrane može da dobije značajnu podršku u svom radu, edukovanju svojih kadrova, što bi doprinelo zajedičkom cilju – jačanju društva i zemlje.

U ime Građevinskog fakulteta sporazum je potpisao Vladan Kuzmanović, koji je istakao da potpisani sporazum pruža mogućnosti za razmenu kadrova, naučno stručnih iskustava i zajedničko učešće u naučno-istraživačkim projektima. On je dodao da Građevinski fakultet može dati veliki doprinos u rekonstrukciji i sanaciji brojnih objekata i imovine koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju.

Postpisanim sporazumima o saradnji između Ministarstva odbrane i četiri fakulteta Beogradskog univerziteta utvrđuju se oblici međusobne naučno-tehničke saradnje u oblasti primenjenih i razvojnih istraživanja, realizacija stručne prakse i studijskih poseta profesora i studenata fakulteta, kao i realizacija diplomskih, master i doktorskih radova u obrazovnim, naučnim i drugim ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kaže se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here