Tanjug/AP

Folksvagen (VW) će od sutra prestati da prima narudžbine za brojne plag-in hibridne modele automobila, saopštio je nemački proizvođač vozila, navodeći kao razlog nestašicu čipova i probleme u lancu snabdevanja vezane za rusko-ukrajinski sukob.

Prijem porudžbina za plag-in hibridne verzije Folksvagenovih modela Golf, Tiguan, Pasat, Arteon i Tuareg biće obustavljen do daljeg, a isporuka već naručenih vozila možda neće biti realizovana ni ove godine, prema današnjem saopštenju kompanije, prenosi Rojters.

Ova informacija, koju je prvi objavio dnevni list Handelsblat, usledila je posle odluke VW-a da prekine proizvodnju u Rusiji i privremeno obustavi proizvodnju u nekoliko fabrika u Nemačkoj tokom protekle dve nedelje.

Glavna fabrika ovog proizvođača automobila u Volfsburgu neće raditi od 14. do 18. marta, navodi se u saopštenju i dodaje da će fabrika u Cvikauu, koja proizvodi električna vozila, takođe prestati s proizvodnjom do 18. marta.

Iz kompanije su poručili da je pogođena i proizvodnja njena dva pogona, u Hanoveru i Drezdenu, kao i dve fabrike u Poljskoj.

Ukrajina i Rusija su mala prodajna tržišta za evropske auto kompanije, ali uska grla u nabavci proizvodnih komponenata poput kablova proizvedenih u Ukrajini, i rastuće cene sirovina stvaraju probleme proizvođačima automobila širom kontinenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here