Youtube/The Vienna Institute for International Economic Studies
WIIW

Privreda u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope se oporavlja znatno brže nego što se očekivalo, a u tome prednjači Zapadni Balkan, pre svega Srbija, zaključio je Bečki ekonomski institut (WIIW) u letnjoj prognozi za tekuću godinu.

Najveći privredni rast ove godine, sa 5,1 odsto beležiće Zapadni Balkan, od čega će profitirati austrijska privreda, koja je u tom delu Evrope snažno zastupljena, navodi se u izveštaju.

– Na vrhu je Srbija sa prognoziranim rastom BDP-a od šest odsto. Već sredinom 2021. ta zemlja će dostići nivo BDP-a pre krize – konstatuje WIIW.

Te zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope profitiraju od snažnog ekonomskog rasta u SAD i Kini, ali i boljim izgledima u evrozoni.

WIIW je zbog toga značajno izmenio prognoze za taj region i računa sa ukupnim rastom BDP-a od 4,2 odsto.

– I pored deprimirujuće zdravstvene situacije je ovaj region u prvom kvartalu bolje prošao nego što se očekivalo, što ukazuje da se privreda prilagodila pandemiji – konstatuje glavni autor studije Branimir Jovanović.

WIIW je za 20 od 23 istočnoevropskih zemalja revidirao na više prognozu rasta, i to za 0,4 odsto u odnosu na aprilsku prognozu.

– Očekujemo da će pre svega potrošnja domaćinstava biti glavni podsticaj privrednog rasta – kazao je šef WIIW Mario Holcner.

WIIW očekuje, zbog rasta cene energenata i namirnica, veću inflaciju nego što se očekivalo.

Prosečna stopa inflacije u 23 zemalja u maju bila je 4,5 odsto i time u nivou od pre 2015. godine.

Rastuća inflacija, smatra WIIW, nateraće centralne banke na povećanje kamata, što je već šest zemalja u regionu preduzelo.

Glavni rizik po ekonomski oporavak istočne Evrope WIIW vidi pre svega u novom korona talasu na jesen, i mogućim preuranjenim konsolidacijama budžeta.

“Iskustva drugih zemalja kao što su Čile i Izrael pokazuju da visok nivo vakcinacije ne može sprečiti novi talas pandemije, ali naravno je pitanje koliki će biti i kako će se odraziti po privredu”,  navodi WIIW.

Međutim, ova organizacija ne očekuje u svojim prognozama nikakva dalja oštra zaključavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here