Tanjug/AP
Konstruktivni razgovori: Aleksandar Vučić i Janez Janša

Nemačka kancelarka Angela Merkel nam stiže u goste. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da su u toku pripreme za ovu veliku posetu Srbiji.

– Nadam se da se neće dogoditi nešto s epidemiološkom situacijom i da će do posete doći – rekao je Vučić za TV Pink na Bledu u Sloveniji, uoči Bledskog strateškog foruma, kome prisustvuju najviši evropski zvaničnici.

On je istakao da će tokom posete Merkelove moći s njom o mnogo čemu da razgovara, pre svega, kako kaže, da “saznamo nemački pogled na Balkan, kao i šta nam je činiti u budućnosti”.

– Nemačku morate imati na svojoj strani ako želite brže da napredujete – poručio je predsednik Srbije.

Svečana večera

Po dolasku na Bled, Vučić je u restoranu Zemono, počasnog konzula Srbije u Sloveniji Tomaža Kavčiča, organizovao svečanu večeru za premijere Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Ramu, a društvu se pridružio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

– Razgovarali smo o Otvorenom Balkanu, mnogim zajedničkim inicijativama, kako građani da žive bolje, da otvaramo granice, ali i sa Jankovićem o bitnim pitanjima – kazao je Vučić.

On je naglasio da je siguran da Otvoreni Balkan ima budućnost iako postoje i oni kojima nije pravo zbog ove inicijative.

– Ne možete zaustaviti narode koji žele nesmetano da sarađuju, ne znam kome bi smetalo da između Beograda, Skoplja i Tirane nema granica. Mislim da je to veoma važno i ne postoji razlog da to bude loše – smatra predsednik Srbije.

Međutim, nije od juče da Srbiju obuzdavaju, a da druge jačaju, naglašava on.

– Zato je naš interes da čuvamo mir i da jačamo. Danas je prosečna plata u Srbiji 560 evra, ima puno stranih investicija, to je velika prednost i nekim silama to ne odgovara. Pokušavaće da podižu druge, a Srbiju spuštaju. Neki smatraju da je inicijativa Otvoreni Balkan način jačanja Srbije – kaže Vučić.

Međutim, smatra da je važno da je Otvoreni Balkan podržala Amerika, Višegradska grupa, kao i šef danske diplomatije i veruje da će se ova podrška širiti dalje.

Sarajevo se igra vatrom

Komentarišući poziv Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku u BiH, da pokrene pitanje smene srpskog člana Milorada Dodika, Vučić je rekao da je ovakva izjava opasna i neodgovorna, te da bi to bio opasan presedan.

Veruje, kaže, da takve odluke neće biti, jer ne bi smelo da je bude, i da Srbija na tako nešto svakako neće pristati.

– Ne treba nam rušenje integriteta ni Srbije ni BiH, ali kad neko misli da će međunarodni faktor da reši probleme, onda dolazimo do pitanja na koje nije lako dati odgovor. Ako danas govorite da želite da neko spolja donosi odluke koje su bez presedana, da bi se ispunila volja jednog nauštrb drugog naroda, onda nas to vodi u tešku situaciju – poručio je Vučić i dodao:

– Na tako nešto nećemo pristati i to je dogovor sa RS, da nećemo prihvatiti da u ime naroda neko drugi odlučuje o njegovoj volji. To je toliko opasno da nemam reči.

Da je, ističe, Dodik to zatražio za druge članove Predsedništva BiH, bio bi rusvaj. On je naveo da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari BiH, iako oni to čine svakog dana, i da naša zemlja kao garant Dejtona ima pravo da se oglasi po tom pitanju.

– Šta god da kažemo, oni će reći da vršimo agresiju. Nismo zainteresovani za agresiju, samo molimo… – rekao je Vučić.

Podsetio je da je već bezbroj puta ukazivao koliko je važno da se pokrene strateški dijalog Srba i Bošnjaka, da ne bismo slušali prazne priče.

– I jedni i drugi moramo da čuvamo jedni druge, moramo da se poštujemo – poručio je Vučić i dodao da se moraju graditi putevi, te apelovao na na tamošnje zvaničnike da krenu da grade deo puta ka Sarajevu.

– Nudio sam strateški dijalog i posle linča u Srebrenici, a posle toga odgovora nema – rekao je Vučić.

Idem na važno mesto!

Predsednik Vučić najavio je i da će uskoro otputovati na jedno važno mesto za celokupan srpski narod. Nije hteo da otkrije o kom mestu je reč, ali je rekao da tamo nikada nije bio nijedan srpski predsednik.

– Nije Hilandar, jer tamo je bilo nas više – zagonetan je Vučić.

Bez odluke o odlasku na Cetinje

Predsednik Vučić je rekao i da još nije doneo odluku da li ću prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju.

– Nisam doneo nikakvu odluku, razmatram sve svakog dana, sagledavam kompletnu situaciju i doneću odluku u skladu s interesima srpskog naroda, SPC i interesima Srbije – poručio je Vučić.

Mangulica u hlebu poseban specijalitet

Predsednik Vučić je pred večeru sa Ramom i Zaevim podelio na Instagram profilu fotogafiju sa počasnim konzulom Srbije u Sloveniji Tomažom Kavčičem, koji mu je, kako je naveo pomagao u pripremama.

– Ovo pored mene je Tomaž Kavčič. Nalazimo se u njegovom restoranu Zemono, svakako jednom od najboljih mesta u regionu. Pošto sam ja organizator večere i domaćin Zorana Zaeva i Edija Rame ovde u Zemonu, uz Tomijevu pomoć moram sve dobro da pripremim, a ova mangulica u hlebu je poseban specijalitet. Hvala Tomiju i Sloveniji na gostoprimstvu – napisao je on uz fotogafiju na kojoj degustira pomenuti specijalitet.

Na putu EU, ali brinemo o sebi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom panela na Bledu izrazio je uverenje da je EU posle Bregzita potrebno širenje, uz konstataciju da se umesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe.

On je istakao da Srbija, koja je svesna toga, mora da poboljša uslove života svojih građana i brine o sebi zajedno sa svojim susedima.

Na Bledskom strateškom forumu na kome učestvuje kao jedini predstavnik zemlje koja nije članica Unije Vučić je istakao i da je Srbija potpuno privržena svom evropskom putu.

On je naveo i da je na panelu, koji je trebalo da bude posvećen budućnosti EU, bilo govora pre svega o migraciji i aktuelnim krizama s kojima se suočava Unija.

– EU je najbolje mesto na svetu za građane po pitanju životnog standarda, demokratije, ljudskih prava. U to nema sumnje – kazao je on i dodao da EU gubi ekonomski značaj u svetu.

Vučić je ukazao da je pre 20 godina učešće EU u globalnom BDP-u bilo još na 20 odsto, danas je 10 procenata, a za par godina pašće na sedam odsto.

Poručio je i da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, a kada se dođe do Zapadnog Balkana, kaže se da taj region kulturno pripada EU, i da će jednog dana postati članice.

Međutim, predsednik je naglasio i da entuzijazam za pristupanje, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao nekada i s tim u vezi dodao da smo krenuli sami da nalazimo svoje načine za podsticanje privrednog rasta pominjući inicijativu Otvoreni Balkan.

– Srbija se usaglašava sve više sa deklaracijama Unije, a da li je neko to primetio – upitao je Vučić i poručio da veruje u ujedinjenu Evropu i da veruje da svi od nas treba da budemo deo nje.

Ofanziva Prištine za priznanje

Predsednik Srbije je izjavio i da je jasno da nećemo postati član Evropske unije dok ne rešimo pitanja sa Prištinom.

– Dobili smo informaciju od naših obaveštajnih izvora da Priština od 4. septembra kreće sa novom kampanjom priznanja. To me brine jer će uticati na stabilnost u regionu – rekao je on novinarima posle debate sa liderima regiona i EU.

Vučić se na Bledu u četiri oka sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

U medijima se poslednjih dana spekulisalo da bi dijalog u Briselu mogao da bude nastavljen 7. i 8. septembra na nivou šefova delegacija Beograda i Prištine, a Kurti je ranije na Bledu rekao da očekuje da će tokom jeseni biti održan sledeći sastanak glavnih pregovarača.