Instagram.com/buducnostsrbijeav
Zajednički cilj: Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Skoplju s premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevim i Edijem Ramom, u okviru regionalne inicijative mini-Šengen. Dobrodošlicu su mu poželeli građani Skoplja koji su ga presretali u šetnji gradom, a mnogi su se i zahvalili za vakcine protiv korona virusa koje je Beograd donirao Severnoj Makedoniji i potom omogućio njenim građanima da se besplatno imunizuju u Srbiji.

Pojedini Skopljanci poželeli su i da se fotografišu sa srpskim predsednikom koji je strpljivo pozirao i prisetio se da nije bio u Skoplju od mladosti. Ipak, vremena za šetnju nije bilo mnogo, jer je sledio i ekonomski forum, na kom se Vučić obratio pred oko 400 privrednika tri zemlje, od kojih je polovina došla iz Srbije da dogovori nove poslove. Vučić im je rekao da se inicijativa mini-Šengena njemu, Zaevu i Rami odmah učinila kao dobra ideja i pogled u budućnost.

– Mini-Šengen menja stvari na Balkanu, gde smo uvek lakše pronalazili razloge za svađe, nego za saradnju. Rešili smo da glavu okrenemo ka budućnosti i da razmišljamo šta treba da ostavimo svojoj deci – rekao je Vučić i dodao da je cilj mini-Šengena da poboljša životni standard građana.

Ključno poverenje

On je istakao da se nada uspehu da od 1. januara 2023. godine granice ne postoje za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

– Idete od Beograda do Tirane, a niko vas nigde ne zaustavlja – objasnio je Vučić.

On je rekao da se u poslednje dve godine razvilo iskreno poverenje između njega, Zaeva i Rame, te da nisu naivni da veruju da će neko drugi da radi u korist njihovih zemalja, ako to sami ne budu činili. Vučić je odbacio je primedbe da Srbija kao najveća dobija najviše od malog Šengena.

ŠETNJA: Predsednik Srbije sa Skopljancima

Svi dobijaju

– Zar ne dobijaju i građani Albanije ili Severne Makedonije, ako možemo bez zadržavanja da odemo do Skoplja i Ohrida, Tirane, Drača, Skadra, Niša ili Beograda. Ako to uspemo za godinu i po, to je istorija – rekao je Vučić i poručio da se svima otvara bezbroj mogućnosti, od kojih nijedna nije loša.

Predsednik je ukazao i da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija završiti godinu sa ukupno 76 milijardi evra BDP-a, što je manje od Slovačke, ali da mogu i da je prestignu pet do šest godina.

– Možemo da budemo mašinerija rasta ovog dela Evrope, ali moramo da pomognemo privrednicima. Radimo tako da prošlost ostavimo iza sebe, da gledamo u budućnost, u živote, u napredak standarda. Ponavljam, mali Šengen nije uperen ni protiv bilo koga, već samo svetom cilju da građani žive bolje – rekao je Vučić.

Nismo više kolonija

Vučić je privrednicima iz tri zemlje poručio da je odavno bilo vreme da pobegnemo iz odnosa kolonija – sizeren, u kome treba da pitamo druge.

– Uvek će biti teoretičara zavere koji ne razmišljaju o ekonomiji i svemu nađu manu. Znam da nisu svi u svetu oduševljeni malim Šengenom jer volan za upravljanje više nije u njihovim, već našim rukama. Naš posao je da krenemo u pogodnosti po pitanju popusta na karte za voz ili naplate putarine, a vas vas privrednike molim da pomognete i utičete nas da radimo brže – poručio je predsednik Srbije.

ZVEZDAŠI: Darko Pančev s Vučićem

Susret s Darkom Pančevim

Vučić je iskoristio priliku i da se sastane sa nekadašnjim fudbalerom Crvene Zvezde i jugoslovenske reprezentacije Darkom Pančevim.

– Čast mi je što sam mogao da sretnem velikog šampiona – naveo je Vučić.

Kod komšije kad je teško

Predsedniku je uručena zahvalnica za pruženu pomoću u vakcinaciji državljana Severne Makedonije tokom pandemije virusa kovid-19.

– Ponašali smo se kao normalni ljudi. Pre 58 godina smo primali ljude iz Skoplja koji su stradali u zemljotresu. I ubuduće ćemo pomagati. Mi ništa ne tražimo od vas osim prijateljstva i bratstva. Ne treba nam teritorija, ni da govorimo da je to naš jezik, nama je važno samo da imamo dobre odnose – naglasio je Vučić.

Ne gubimo vreme

Makedonski premijer Zoran Zaev primetio je da je veliki odziv privrednika potvrda da Balkan počinje da stvara najveći nivo saradnje.

-Želim da vas uverim da je naša politička volja da uradimo sve kako bismo imali efektivnu saradnju. Ono što danas gradimo u sebi sadrže sve slobode EU: kretanje dobara, ljudi, kapitala, usluga. Ali i infrastrukturu, 24 sata rada svih službi, kao i proširenje svih koridora – rekao je Zaev.

Prema rečima albanskog premijera Edija Rame, ova inicijativa značajna je i za države regiona koje još ne učestvuju u njoj.

– Naše zemlje treba da shvate koliko su sitne, ukoliko ne sarađuju. Nemamo taj luksuz da gubimo vreme, izgubili smo vekove – naglasio je Rama.

Zajedno protiv katastrofa

Vučić, Zaev i Rama potpisali su u Skoplju tri dokumenta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe povećaće i unaprediti ekonomsku saradnju i pojednostaviti procedure. Takođe, predviđa postepeno uklanjanje barijera u robnoj razmeni.

Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa reguliše planiranje i sprovođenje mera zaštite od poplava, zemljotresa, požara, zagađenja životne sredine, plovidbenih nezgoda, radioloških rizika, raznih pandemija, kao i industrijskih i drugih katastrofa. Ppredviđeno je i uzajamno obaveštavanje o pretnjama, pojavi i posledicama katastrofa.

Planirana je i obuka službi za zaštitu i spasavanje, vatrogasnih jedinica i drugih spasilačkih timova, kao i izvođenje zajedničkih spasilačkih vežbi.