Za bolju budućnost otadžbine

0

U kulturno-umetničkom programu, posvećenom ovim događajima, učestvovali su đaci škole srpskog jezika i hor "Stevan Mokranjac", a nastupala je i folklorna grupa Morava iz Bransvika. Prigodnim rečima obratio se i protojerej-stavrofor Miroslav Popović:

– Od Kosovskog boja do našeg vremena Vidovdan je ostao simbol stradanja za slobodu. Gavrilo Princip, pripadnik Mlade Bosne, organizacije koja se borila za nacionalno oslobođenje i ujedinjenje Srba, hicem slobode na prestolonaslednika Franca Ferninanda, najavio je slobodu, mada kroz ratnu muku Prvog svetskog rata, kao što nam je i car Lazar darovao duhovnu slobodu življenja u pravoslavlju i svetosavlju. Dakle, i car Lazar i Gavrilo Princip su sebe prineli na žrtvenik oltara svoje otadžbine za bolju budućnost i slobodu generacija koje su dolazile i dolaze – rekao je, pored ostalog, prota Popović.
 

Pomoć za poplavljene

Tokom večeri parohijani u Bransviku prikupili su više od 1.500 dolara, koji će biti poslati kao pomoć postradalima od teških poplava u Srbiji i Republici Srpskoj.

Zatim je nastupio hor "Mokranjac" sa dirigentom Ninom Nešić i solistima Simom Novakovićem i Jelicom Bujas. U programu su učestvovali i bivši đaci srpske škole: Maja Šormaz, Tanja Trbojević, Petrica Aničić, Natalija i Sofija Cicarević, Tamara Dulović, Vladislav Vlajić, Filip Stojanović. Nastupili su i današnji đaci: Jovan i Tijana Popović, Aleksandar Stefanović, Tijana Švonja, Ana Pavlovski, Verica i Ivana Mlinar. Njih podučava prota Petar Damnjanović.

Među izvođačima su bili i Simeon – Sima Stanojković i Aleksandar Popratnjak, koji imaju svega po pet godina. Folklorna grupa "Morava" izvela je tri kola u koreografiji Jelene Mihajlović. Posebna gošća bila je i čelistkinja Zarina Sojkov.

Poster za ovu priliku pod nazivom "Vidovdan 2014" uradio je Goran Dojčinović, dizajner i umetnički fotograf, javila nam je Miljana Vlajić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here