Vesti
Stigao svuda: Hido Muratović sa tri dame u Štitarima

Tradicionalno, kako to rade već godinama, humanitarac Hido Muratović i čitaoci “Vesti” iz Austrije, Nemačke, Švedske, Danske i Luksemburga zajednički su, i ovog decembra, darivanjem novogodišnjih paketića, obradovali đake-pešake iz dvadesetak sela i zaseoka na Goliji, Rogozni i Pešterskoj visoravni.

Da se i ova deca raduju Novoj godini, da vide i zagrle Deda Mraza i od njega dobiju lepe poklone, Muratović je morao da svojim vozilom ili pešice kaljavim putevima prevali stotine kilometara, potroši mnogo goriva i nekoliko dana.

– Ništa ne žalim, naprotiv, srećan sam što sam uspeo da obradujem decu, koja po kiši, snegu i mrazu svakodnevno pešače po desetak i više kilometara, uče u oronulim i hladnim zgradama, nemaju školske sale i ne znaju šta je kompjuter, a dobri su đaci – priča ovaj humanitarac i dugogodišnji saradnik “Vesti” i dodaje:

Strah, pa radost

– Kad dolazim prvi put mališani se najpre uplaše Deda Mraza, a kada dobiju poklone brzo se opuste i lako se sprijateljimo. U neka sela dolazim godinama, pa deca sa nestrpljenjem čekaju Deda Mraza i poklone. U neka, nažalost, ove godine nisam otišao, jer su škole ostale bez đaka i zatvorene su. U Rajetićima, Leči, Odojevićima, Tušimlji, Vitošu, Baletiću na školama je sada katanac. Daće Bog da ih neki novi klinci ponovo otvore.

Muratović naglašava da su mu sredstva za nabavku poklon-paketića i gorivo obezbedili čitaoci “Vesti”: Mirko Milojević, Omer Šarić, Razija Mujović, Lidija Lazić, Jasmina R., Ružica Petrović, Hanka Kolašinac i drugi.

Učiteljica Radica i đaci iz Pobrđa na Rogozni

Prvi put u Brđanima

Prvi put ove godine novogodišnje poklon-paketiće dobilo je šestoro osnovaca škole u Brđanima na Rogozni. Svi su đaci-pešaci i svi svakodnevno pešače zajedno sa učiteljicom Radicom Mutavdžić, koja dolazi iz 20 kilometara udaljenog Novog Pazara.

– Sakupimo se na pola puta, pa svi zajedno pešice krećemo ka školi. Kad smo zajedno nije nas strah ni od čega, ni od vukova i divljih svinja. Moji đaci Alida Mušić, Melida Totić, Amar i Amra Šabović, Rejhan Pljakić i predškolac Majda Smajović su divna deca. Biće jednoga dana dobri ljudi, hvala Muratoviću i čitaocima “Vesti” na poklonima, deca su se mnogo obradovala – ističe učiteljica Ružica i žali što će iduće godine imati samo dva đaka i jednog predškolca.

Deda Mraz prvi put i kod Suljevića

Tri dame, cela škola

U Štitarima, selu između Novog Pazara i Sjenice, celu školu čine tri dame: učiteljica Danka Nikolić, prvak Milica Vasović i predškolac Sandra Maraš. Ova škola godinama nije radila, jer nije bilo dece, sada se ponovo čuje školsko zvonce. Učiteljica Danka, inače, u Štitare došla je iz još zabitijeg sela Odojevići, gde je škola, na žalost, zatvorena.

– Dobro je da škola opet radi, nadam se da će biti više đaka – priča učiteljica Danka, uz zahvalnost na novogodišnjim poklonima i dodaje:

– Lako je deci u gradu. Imaju sve što požele i ne znaju šta je muka. Ova deca prolaze kroz težak period, umeće to da cene u životu.

Obradovani i Suljevići

Vredne novogodišnje poklone dobile su i samohrane majke u ovom kraju, a posebno su se obradovali i članovi porodice Jasmina Suljevića koja Novu godinu dočekuje u kartonskom kućerku na obali Raške.

– Naša deca do sada nisu znala šta je novogodišnji poklon, ovog decembra Deda Mraz nam je zakucao na vrata i mnogo ih obradovao. Hvala Hidu Muratoviću i čitaocima “Vesti”, veliki sevap su učinili – ističe Jasmin Suljević.

Dobri majstor Bole

Deo novogodišnjih poklona i svu logistiku Muratoviću obezbeđuje Novopazarac Boško Radovanović, vlasnik poznatog auto-servisa “Bole”, koji podržava sve njegove humanitarne akcije i trudi se da Hidov auto svakog trenutka bude spreman i za najlošije planinske puteve. Dobri majstor Bole mnogo voli decu i najviše poštuje đake-pešake i svake godine se potrudi da ih obraduje bar za Novu godinu.