Lična arhiva
Rendgen na zadatoj adresi: Dr Žan Friščić

Mnogo napora, truda, volje i zalaganja dr Mirjana Mimica Andrejević Kri, na čelu humanitarne organizacije Prohuman iz Bad Zalcuflena, uložila je kako bi mobilni rendgen aparat stigao u njen rodni Kragujevac. Nakon mnogih peripetija sa papirologijom i puna četiri meseca provedena na carini, rendgen je proteklih dana konačno stigao u KC Kragujevac i na raspolaganju je svim pacijentima. Vrednost ovog medicinskog aparata prema rečima dr Andrejević Kri iznosi 35.000 evra, a pored njega uručeno je još pet modernih kolica za lekove u vrednosti od oko 5.000 evra.

– Želim pre svega da istaknem da mi je izuzetno drago da je ovaj aparat od sada na raspolaganju svim pacijentima, na njihovu dobrobit, kao i lekara. Posebno sada u vreme korona virusa, kada je jedan od najvažnijih mašina koje se koriste kako bi lekari što pre imali u uvid pacijentovo stanje i mogli pravovremeno da odreaguju u lečenju. Očito nije bilo lako ovu pomoć dostaviti, jer je rendgen aparat stajao od 12. maja na carini. Bilo je potrebno da se dobiju potvrde nadležnih institucija, odnosno Agencije za lekove i medicinska sredstva kao i Direktorata za nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije – istakla je dr Mirjana Mimica Andrejević Kri, dodavši:

– Mediji u Srbiji, otkrili su da je rendgen gotovo dva meseca bio u carinskom skladištu bez pokrenute procedure za njegovo carinjenje. Zašto se na to toliko čekalo i zašto je to moralo biti tako, zaista ne znam. Meni je najvažnije da je pomoć stigla i da će biti na raspolaganju mojim nekadašnjim sugrađanima na koje uvek mislim. Prohuman će svakako i dalje pomagati svojoj otadžbini na ovaj način i to je van svake sumnje.

Klinički centar se povodom ove donacije oglasio kratkim saopštenjem na zvaničnom sajtu, na koje nas je uputio i direktor te ustanove Predrag Sazdanović, a na kome između ostalog piše:

“Klinički centar izražava najveći stepen zahvalnosti dr Mirjani Andrejević Kri na donaciji rendgen aparata sa C lukom. Ovaj aparat omogućiće povećanje kapaciteta Klinike za ortopediju i traumatologiju u rešavanju hitnih i elaktivnih pacijenata. Donacija ovog aparata je izvedena po striktnim zakonskim normama, a Klinički centar se zahvaljuje Agenciji za lekove i medicinska sredstva kao i Direktoratu za nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije na saradnji i efikasnosti tokom trajanja procedure. Postupak sproveden pred pomenutim institucijama obezbeđuje apsolutnu bezbednost u korišćenju rendgen aparata za pacijente KC Kragujevac”, navedeno je u saopštenju direktora Predraga Sazdanovića.

Šta naumi to i učini: Dr Mirjana Mimica Andrejević Kri

Za hitne intervencije

– Veoma smo zahvalni humanitarnoj organizaciji Prohuman i dr Mimici Adrejević Kri na donaciji digitalnog rendgen aparata sa C lukom koji će jako unaprediti rad u hirurgiji koštano-zglobnog sistema, kako kod hitnih, tako i kod planiranih hirurških intervencija. Njegov značaj se ogleda u povećanju preciznosti i tačnosti izvođenja ortopedsko-traumatoloških procedura koje se izvode na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Kragujevac – izjavio je za “Vesti” dr Žan Friščić načelnik odeljenja traumatologije Klinike za ortopediju i traumatologiju KC Kragujevac.

Pobrinuli se za uspešan transport

– Ovom prilikom želim samo i da se zahvalim gospodinu Mišku Đorđeviću iz Kragujevca, koji je često moja desna ruka u otadžbini i uvek je spreman da pomogne, baš kao i gospodinu Ranku Beloviću i njegovoj firmi Bird iz Zemuna na realizaciji ove donacije – poručila je dr Mimica Andrejević Kri.

Na poklon i kolica za lekove

Pored mobilnog rendgen aparata Kliničkom centru Kragujevac, HO Prohuman uputio je i pomoć u vidu modernih kolica za lekove, koje je prevezao i lično predao gospodin Miroslav Miško Đorđević.

– Koliko sam mogao da zaključim, zaposleni u KC Kragujevac veoma su se obradovali ovom poklonu, jer su pokretna kolica za lekove i previjanje pacijenata veoma potrebni. Meni je uvek zadovoljstvo da pomognem koliko god je u mojoj moći dr Mirjani Mimici Andrejević Kri i podržim svaku njenu akciju, jer znam da to radi sa iskrenom ljubavlju i velikim požrtvovanjem za sve svoje zemljake u otadžbini – rekao je Miroslav Đorđević.