Lična arhiva
NE MOŽE DA RADI: Snježana Plavšić Đurović

Snježana Plavšić Đurović (47) i njen sin Gregor (14) iz Mahovljana kod Laktaša muku muče sa bolestima i nemaštinom, ali… Ne predaju se. Snježana kaže da mora da preživi zbog sina, jer posle smrti supruga, Gregorovog tate, pa potom i Snježaninog oca, imaju samo jedno drugo. Svakodnevno se bore da istraju i opstanu.

Gregor se rodio sa retkom vrstom tumora jetre koji je saniran, ali su lekari otkrili, pre par godina, težak oblik skolioze, pa je dobio terapiju i vežbe. Ali, u poslednje vreme su počele da mu otiču noge.

– Pored otoka pojavljuju mu se i nekakve pruge na nogama. Lekari kažu da se nisu vratili problemi sa jetrom, ali me je obuzeo stravičan strah – priča Snježana koja se i sama bori sa više bolesti.

Samo problemi

Kada je dečak počeo da se savija na jednu stranu, hitno ga je odvela kod svih specijalista. Ustanovljeno je da su kosti, koje su se pomerile, pritiskale vitalne organe.

– Zbog krivljenja karlice i povlačenja kuka ulevo mora da radi vežbe, ali i pored toga ima bolove, jer je i naglo izrastao i dostigao već 184 centimetra. Od kada je preležao koronu, ima gušenje, pa brinem – objašnjava ova žena koja je pre devet godina obolela od karcinoma materice, ostala bez jednog bubrega, a otkazala joj je štitna žlezda, prebolela je emboliju i tuberkolozu, živi sa trombom…

Deceniju i po, zbog bolesti, ne radi pa žive od davanja za tuđu negu i pomoć i dečjeg dodatka. Novac, ni blizu dovoljan, jer samo na grejanje godišnje ode oko 500 evra. Na lekove još 200 evra, pa je svoju terapiju prestala da kupuje i stanje joj se pogoršalo.

– Uzimam samo one na recept, jer imamo izdatke na sve strane, za Gregorove knjige i sveske, odeću i obuću, za kuću koja je u očajnom stanju. Sinu je bolest kao malom narušila imunitet, pa mu osim ozbiljne nege treba i kvalitetna ishrana puna vitamina i minerala. Ali nije bilo para za oboje, pa sam jela hleb i margarin četiri godine i odricala se svega da bih mu obezbedila namirnice neophodne za jačanje organizma – priča nam.

Ono što dobiju, kaže, pokušava da uštedi da bi sastavili ceo mesec, ali ni tako ne uspeva. Kuću u kojoj su sin i ona izgradio je njen pokojni otac. Od tada, godinama, na njoj ništa nije rađeno, jer para za popravku nema.

Oronuo dom

Jake oluje prethodnih sedmica dodatno su oštetile oronuli objekat, curi od kiše kod prozora, strahuju od otpadanja zida i požara zbog starih instalacija. Ali, nemaju gde da odu.

– Kada je čovek bolestan sve je stostruko teže. Nije lako živeti od tuđe milostinje i to ne bih nikome poželela. Međutim, zbog svega što me je snašlo, nisam u mogućnosti da obavljam svakodnevne poslove, a još manje da pronađem zaposlenje koje bi značilo bolji život za Gregora. Nogu sam, zbog osteoporoze, četiri puta lomila, pa moram da pazim da se to ne ponovi. Snage nemam, a gledam da uradim po kući što više, da ne opteretim sina da on to radi, jer ako oboje bolest prikuje za krevet, nema ko da nam pomogne – objašnjava ona.

Da bi ga odškolovala, potrebna joj je pomoć dobrih ljudi.

– Sad je završio osmi i posle devetog razreda u koji kreće na jesen sledi srednja škola. Brinem jer samo “petičari” mogu da biraju šta će da upišu, a on je završio sa četvorkom. Zbog zdravlja ne može ni na jedan zanat, jer ne sme da se izlaže fizičkom naporu, pa brinem šta ćemo – jada se ona.

Teško je moliti da neko da, ali oskudica je pritisla. Ne bi, kaže, to radila da nije reč o njenom jedincu. On joj daje snagu da nastavi da se bori.

– Ponekad mi se čini da su prepreke nepremostive, ali majčinska ljubav ne zna za odustajanje. Dajem sve od sebe da on ne oseti muke koje su nas snašle. Zbog sina ne dozvoljavam sebi da padnem u očaj. Molim Boga da poživim dok ne odraste i bude u mogućnosti da brine sam o sebi. Zato sam prinuđena da se obratim dobrim ljudima koji mogu da pomognu za srećnije detinjstvo mog sina – kazala je Snježana.

BRIGA ZA SINA: Snježana sa Gregorom

Kako pomoći

Svi koji žele da stupe u kontakt sa Snježanom Plavšić Đurović radi pomoći mogu to učiniti na adresu: Mahovljani, 78 250 Laktaši ili na broj telefona: +387 66 768 601. Njen račun je:

IBAN: BA395620998121033815, SWIFT BIC: RAZBBA22

Možda bude sveštenik

Snježana Plavšić kaže da iako ima još godinu dana do Gregorovog upisa u srednju školu, već sad razmišlja šta bi mogao da odabere kao profesiju, a da mu ne naškodi krhkom zdravlju.

– Ne može da se opredeli za nešto što bi iziskivalo jači fizički napor. Zato smo razmišljali o nekom kancelarijskom ili pozivu sveštenika – priča ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here