ZA i PROTIV: Garda, himna i poslanici

0

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija odgovorila je opoziciji da ne postoji ustavni rok za donošenje zakona o skupštini, a da će procedura upotrebe himne i garde biti regulisana poslovnikom, jer ne spada u zakonsku materiju.

 

"Pred kim poslanici polažu zakletvu i da li je poslanik narod, jeste nerazumevanje šta jesmo, a šta nismo. Mi jesmo nosioci suvereniteta, ali reći – mi smo narod, osim što je netačno, zvuči mesijanski", poručila je Kolundžija.

 

Prema njenim rečima, u svim parlamentima sveta postoji potreba vlasti i opozicije da se dogovoraju, pa je zato uvođenje kolegijuma skupštine opravdano, pogotovo što se time želi postići institucionalizovanje dogovaranja, a ne preglasavanje.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor najavio je da će poslanici tog kluba podržati predlog zakona, navodeći da smatra da postrojavanje garde i intoniranje himne pokazuje važnost parlamenta kao institucije, što, kao je ocenio, nije bilo tako poslednjih godina.

 

"Podržaćemo ovaj zakon, jer je interes da skupština i u praksi bude samostalna i u finansijskom smislu. Stekao sam utisak da se poslednjih godina na parlament gleda kao na nužno zlo, a na poslanike kao na ljude koji mlate praznu slamu, što nije dobro za demokratiju u Srbiji", rekao je Pastor.

 

Poslanici Srpske radikalne stranke izneli su sumnju da se zakon donosi kako bi se stvorila podloga za uvođenje većinskog izbornog sistema, a Vjerica Radeta ukazala da je Zakon o sprovođenju ustava "obavezao parlament da do 31. agvusta 2008. godine donese zakon o skupštini".

 

Poslanik Petar Jojić (SRS) tražio je da mu se dostavi uporedna analiza poslovanika o radu drugih parlamenata iz okruženja, a šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo"

Tomislav Nikolić najviše kritika izneo je na odredbe zakona koje su predvidele izvođenje himne i postrojavanje garde.

 

"Uveli ste nekakav svečani ton, izvođenje himne, gardu koja će da bude postrojena, ali to nije potpuno razrađeno.

 

Pred kim Narodna skupština polaže zakletvu – pred bogom, crkvom, predsednikom Ustavnog suda…?" – upitao je Nikolić. On je naglasio da se "narod nikome na zaklinje" i pozvao vladajuću većinu da time "ne ponižava građane koji biraju 250 poslanika".

 

Nikolić je kritikovao i uvođenje kolegijuma Narodne skupštine, za koji je rekao da je "priča za malu decu, jer zamenjuje konsultacije šefova poslaničkih grupa s predsednikom skupštine".

 

Odredbe zakona koje regilisu finansiranje skupštine Nikolić je video kao način da se "vlada postavi iznad skupštine i poslanicima komanduju ministri". "Ovaj zakon nije zaslužio podrušku SNS, ali ako bude zaista zakon o narodnoj skupštini, možda i glasamo za njega", rekao je Nikolić, pošto je pozvao poslanike da podrže amandame koje je uložila ta poslanička grupa.

 

 

 

Predsedenik poslaničkog kluba LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da se predloženim zakonom o skupštini ograničava sloboda poslanika, a da je pokušaj da se skupštini "povrati kredibilitet osuđen na neuspeh".

 

Jovanović je naglasio da, iako se na zakon čekalo tri godine, poslanici tog kluba ne mogu da ga podrže, jer ignoriše osnove moderne demokratije.

 

Uz ocenu da je predloženi zakon antievropski i antidemokratski, Jovanović je ukazao da parlament treba da uspostavi standarde, koji treba da dovedu do promena u društvu, a ne da zakonom o narodnoj skupštini ukine medijsku, kulturnu i političku slobodu.

 

I poslanici DSS-a najavili su da neće glasati za zakon, jer smatraju da on neće doprineti podizanju ugleda parlametna, već će ga dodatno uniziti. Zakon neće pomoći da parlament radi na bolji način nego do sada, već će stvoriti dodatno ružnu sliku, rekao je poslanik te stranke Radojko Obradović novinarima.

 

Lider Nove Srbije Velimir Ilić predložio je da se ovaj zakon povuče iz procedure i da se novim aktom ozbiljno uredi najviše zakonodavano telo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here