Vestionline
Milan Pavasović, Goran Drožđibob i Stanislav Savić

Protekle nedelje u Melburnu održana je Godišnja skupština Australijsko-srpske privredne komore (ASCC) na kojoj je izabrano novo rukovodstvo organizacije i postavljeni ciljevi za narednu finansijsku godinu.

Jednoglasno je odlučeno da funkciju predsednika ASCC i u narednom periodu nastavi da obavlja dosadašnji predsednik Stanislav – Saša Savić, a nepodeljeno poverenje članova dobili su i potpredsednik Stevan Šipka i sekretar Komore Goran Drožđibob. Na upražnjenu poziciju blagajnika ASCC takođe jednoglasno je izabrana Tatjana Pandurević, dok je direktor Komore na teritoriji Srbije Igor Savić, koji je funkciju obavljao i do sada.

– Na godišnjoj skupštini istaknut je niz prioriteta ASCC u narednom periodu. Osnovni fokus ostaje na širenju društvenih i ekonomskih veza između Srbije i Australije, kao i pružanje pomoći lokalnim biznisima u Australiji kroz čvršće povezivanje kroz našu poslovnu mrežu – istakao je sekretar komore Goran Drožđibob.

Rukovodstvo ASCC izrazilo je rešenost za unapređenje saradnje sa državnim institucijama obe zemlje, kao i sa predstavnicima organizacija iz različitih industrija, a sve u cilju jačanja ekonomskih veza Australije i Srbije.

Predsednik ASCC Stanislav Savić

Podršku Privrednoj komori je kao i od prvog dana njenog postojanja pružio ambasador Srbije u Australiji Miroljub Petrović, koji se obratio članovima Skupštine ASCC putem video-linka.

– Ambasador Petrović je izneo trenutnu situaciju i podatke o spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Australije. Takođe, ocenio je šta je sve dobro urađeno u dosadašnjem radu Komore, ali je izneo i konkretne predloge za poboljšanje rada u narednoj godini. Gospodin Petrović je naglasio i da će podržati rad ASCC u narednoj godini i da nam stoji na raspolaganju – istakao je sekretar Drožđibob.

Govoreći o učinjenom u prethodnoj poslovnoj godini, predsednik ASCC Stanislav Savić je istakao da je ostvaren zapažen napredak Privredne komore, kao i njenih članova, te da su ostvarena opipljiva unapređenja saradnje u brojnim prioritetnim oblastima.

– Naš fokus u prethodnoj godini bio je da učvrstimo svoje pozicije kao poslovni partner od poverenja, kako za mnogobrojne firme, tako i za državne organizacije s kojima sarađujemo. S velikim optimizmom ulazimo u novu poslovnu godinu, ali smo istovremeno svesni izazova i prepreka koji stoje na putu i koje treba da prevaziđemo. Naš cilj je da sprovođenjem plana za 2019. godinu postanemo integralni deo poslovnog okruženja Australije i Srbije i da značajno doprinesemo jačanju društvenih i ekonomskih veza među firmama i pojedincima iz obe zemlje – naglasio je Savić.

Prvi čovek organizacije takođe je istakao podršku koju je ASCC dobila od nove ambasadorke Australije u Srbiji, gospođe Rut Stjuart.

– Ambasadorka Sjuart nas je kontaktirala i izrazila želju za poboljšanjem trgovinske razmene između Australije i Srbije, a naročito na unapređenju saradnje na polju obrazovanja. Ona je ponudila pomoć u radu na ostvarenju najvažnijih ciljeva i izrazila želju da uporedi model ASCC sa drugim sličnim privrednim komorama, navodeći Kanadu kao jedan od primera – rekao je Stanislav Savić.

Rio Tinto i Jadar kao primer

On je takođe dodao da su kratkoročni prioriteti usaglašeni između ambasadorke Stjuart i ASCC vezani za uspostavljanje niza skupova u Srbiji, na kojima će se širiti mreža saradnje na planu obrazovanja, kao i podrške ključnim industrijama u kojima dve zemlje tesno sarađuju, kao što je pre svega rudarstvo. To se pre svega odnosi na projekat Jadar, kojim rukovodi australijski gigant Rio Tinto, a na osnovu kojeg bi kompanije u Australiji mogle da se bolje upoznaju sa rudarskim potencijalima Srbije.

Izabrani šefovi komiteta za obrazovanje i medije

Australijsko-srpska privredna komora izabrala je i šefove dva potkomiteta u okviru ASCC.
Na čelu potkomiteta za obrazovanje i u narednom periodu biće Adela Drožđibob sa Monaš univerziteta u Melburnu, dok će potkomitet za medije i komunikacije voditi koordinator australijskog izdanja “Vesti”, dugogodišnji novinar i urednik Branko Cvetojević.

Za sada su otvorene pozicije u još četiri oblasti, a to su potkomiteti za IT i autsorsing, zatim turizam, rudarstvo i poslovni razvoj. Takođe, otvorena je i pozicija zamenika direktora filijale za Srbiju. Svi zainteresovani koji bi želeli da se uključe u vođenje i rad ovih potkomiteta mogu se javiti rukovodstvu ASCC na mejl adresu secretary@ascconline.com.au.