Vesti
Dobrodošla donacija: Stefan Pendić

Velikom broju dobrotvora i donatora iz dijaspore, mahom naših čitalaca koji godinama, skoro svakodnevno, šalju pomoć starima, bolesnima i siromašnima u Raškoj oblasti, posebno na Pešteru, Goliji, Rogozni i Kopaoniku, pridružila se ovih dana i porodica Milentijević.

Oni su rodom sa severa Kosova (druga strana Rogozne), a žive u švajcarskom gradu Lucernu. U ovaj siromašni deo Srbije Milentijevići su poslali donaciju od 300 franaka. Ova porodica redovno prati naš Humanitarni most i kad god je u prilici, osim sirotinji u Raškoj oblasti, šalje pomoć i nevoljnicima na severu Kosova.

Po želji najmlađih članova ove humane familije njihova najnovija donacija ravnopravno je podeljena na tri dela, po 100 franaka dobili su siromašni đaci-pešaci sa Golije: Nikola Matković, Nikola Petronijević i Stefan Pendić.

Radovala se ponovo i Atifa Ljajić, samohrana majka iz Novog Pazara o čijim mukama smo nedavno pisali, apelujući na sve dobre ljude da joj pomognu. Jedan naš anonimni čitalac poslao joj je 80 evra, a od jedne dobrotvorke iz Beograda stiglo joj je još 50 evra. Postoji i nada da će jedna druga dobrotvorka, za sada još anonimna, pomoći Atifi i njenoj ćerki Alini, da trajnije reše nevolje sa smeštajem. Za sada je sve u fazi nagoveštaja.

Malo radosti: Atifa Ljajić sa ćerkom

Sa druge strane planete, iz dalekog Perta u Australiji, od bake Jovane, koja je i ranije slala pomoć u ovaj kraj, stigla je donacija od 200 dolara, po 100 dolara Novopazarki Bajri Suljević i Milošu Markoviću iz zabitog Pavlja na Goliji.

– Dugo sam bila potpuno zaboravljena, samo moja duša zna kako mi je i kako se borim da preživim i moju Alinu, koju sam dobila u 60. godini života, prehranim, školujem i izvedem na put. Hvala “Vestima” što su me se setile i pozvale dobre ljude da mi pomognu – priča Atifa. Ona naglašava da će joj do sada pristigle donacije (530 evra) omogućiti da plati kiriju, izmiri dug za struju i sebi i Alini kupi nešto od najpotrebnijih namirnica.

– Kirija nam je povećana na 200 evra, a moja penzija je 120 evra. Da bismo preživele mesečno nam je potrebno bar 400 evra, ne znam kako ćemo dalje. Uzdamo se u Boga i pomoć dobrih ljudi. Hvala beskrajno svima koji nam pomažu – poručuje ova hrabra Novopazarka.

Donacijama su se puno obradovali i đaci-pešaci sa Golije. Nikola Matković, sada student druge godine informatike na novopazarskom Državnom univerzitetu, kaže da će kupiti knjige i nešto brašna za roditelje Slavomira i Javrosimu koji žive u zabitom selu Vučinići. Njegov imenjak Nikola Petronijević planira da dobijenom donacijom izmiri troškove školovanja u Kragujevcu(đački dom), dok Stefan Pendić namerava da takođe pomogne svojoj siromašnoj porodici u selu Đonlije na Goliji, ocu Vladanu, majci Radi i bratu Srđanu.

Donaciju iz Australije, odakle joj inače stiže najveća pomoć, Novopazarka Bajra Suljević potrošiće za ogrev, lekove, pelene i specijalnu hranu potrebnu njenoj 26 godina nepokretnoj ćerki Arijeti.

– Podstanari smo i nikakva primanja nemamo. Živimo od pomoći koju povremeno dobijemo od dobrih ljudi. Hvala im do neba, ne znam šta bi bilo sa nama da nije ovakvih dobrotvora. Hvala baki Jovani iz Perta, Bog neka je čuva, želimo joj dobro zdravlje – poručuje Bajra i sama suočena sa ozbiljnim srčanim problemima.

Hvala do neba

Drugoj donaciji u ovom mesecu (nedavno iz Australije dobio 200 dolara) radovao se i usamljeni i teško bolesni Miloš Marković iz zabitog Pavlja na Goliji. On je tek od ovog leta na listi štićenika našeg Humanitarnog mosta i za sada ne gladuje, a najverovatnije se tokom zime neće ni smrzavati jer je već kupio nekoliko metara drva. Donatorki šalje velike pozdrave i još veću zahvalnost.

Život u bedi: Miloš Marković

Čudan zakon

Dok je čekala penziju Atifa Ljajić je dobijala povremenu pomoć Centra za socijalni rad u Novom Pazaru koja joj je mnogo značila. Kad je postala penzionerka ta pomoć je prestala, jer po srpskim zakonima penzioneri se smatraju zbrinutim osobama i nemaju pravo na socijalnu pomoć.