Lična arhiva
Jedna od prethodnih akcija Vladimir Vlajić (levo) uručuje zahvalnicu DO "Majka devet Jugovića" u Narodnoj kuhinji u Prekovcu

Članovi Srpske pravoslavne omladine (SPOJI) iz Inzbruka, brže nego što se očekivalo, skupili su sredstva za 20. jubilarnu humanitarnu akciju od 2009. godine kada su osnovani.

Kao i mnogo puta do sada i ova pomoć je namenjena najsiromašnijim porodicama na Kosovu i Metohiji. Krenuli su u prikupljanje novca, 28. juna, na Vidovdan, i za samo mesec skupili i više od predviđene svote od 10.500 evra. Rok je bio 31. jul, ali je cilj ispunjen ranije i sakupljeno je tačno 11.488,35 evra. To će omogućiti da se umesto sedam porodica i Narodnoj kuhinji, kako je prvobitno planirano, zahvaljujući donatorima, pomogne i osma porodica. Reč je o porodici Đošić, kojoj su vukovi zaklali 23 ovce, a od prikupljenog novca moći će da se izdvoji i određena suma za Narodnu kuhinju u Prekovcu.

Objava uspeha jubilarne akcije

U akciju, koju je medijski pomogao i naš list, uključila su se 163 donatora, ali objektivno ih je bilo mnogo više jer su, recimo, organizovane manje akcije. Tako su parohijani Srpske pravoslavne crkve u Inzbruku i Kufštajnu pomogli donacijama ostavljajući novac u malim kutijama. U promociju ove akcije uključile su se brojne javne ličnost, sportisti, pevači, glumci, pa čak fudbalski klubovi i brojne organizacije kako iz matice tako i širom planete, čak do Kanade.

– Zahvalni smo svima koji su pre svega prepoznali naš rad i svojim prilozima omogućili da koliko toliko olakšamo svakodnevicu naših zemljaka u južnoj srpskoj pokrajini. Od prikupljenog novca, osim pomoći familijama, pokrićemo i troškove provizije uplate donacije na račun manastira Visoki Dečani i dobrotvorne Organizacije “Majka devet Jugovića”, koji nam i ove godine pomažu u organizaciji i isporuci pomoći, ali i za putne troškove za takozvanu kontrolnu posetu, koju ćemo obaviti za nekoliko meseci – preneo nam je Vladimir Vlajić, jedan od osnivača organizacije iz glavnog grada pokrajine Tirol.

Stevan Janošević

Zbog trenutne epidemiološke situacije, ovog puta pomoć neće moći da isporuče lično, već će im pomoći prijatelji iz Organizacije “Majka devet Jugovića” i pomoćnici bratije manastira Visoki Dečani.

– To nas, s jedne strane, rastužuje, jer nam svima nedostaje lični susret sa porodicama na Kosovu i Metohiji i obilazak naših svetinja, ali s druge strane, nismo želeli da čekamo na dalji rasplet situacije u vezi sa virusom, kako bi porodice što pre dobile neophodnu pomoć, a ujedno štedimo i deo putnih troškova. Sve detalje smo dogovorili tako da ćemo obavestiti javnost kada sve bude sprovedeno u delo. Nadamo se da ćemo za nekoliko meseci, kad se situacija smiri, moći da posetimo porodice i uverimo se da li je donirana pomoć svrsishodno i upotrebljena. Hvala još jednom svima u ime porodica sa Kosova i Metohije i pozivamo da postanete naši stalni donatori na mesečnom ili godišnjem nivou – poručuje Vlajić.

Miloš Ilić

Zahvalni Stevanu i Milošu

Organizacija SPOJI je posebno zahvalna Stevanu Janoševiću i Milošu Iliću iz Petrovca na Mlavi.

– Naši dragi prijatelji Janošević i Ilić su iz Invenies trening centra u Petrovcu na Mlavi pokrenuli sportsku akciju podrške ovom našem humanitarnom radu. Oni su omogućili preduzećima i pojedincima da učestvuju u akciji ponavljanjem vežbi po najmanjoj i simboličnoj vrednosti. Svako ponavljanje je vredelo jedan dinar, a na kraju je donirano 56.435 ponavljanja, koja je trebalo i odraditi do 31. jula. U tome smo takođe uspeli uz podršku vežbača širom sveta, koji su snimke svojih vežbi objavljivali na društvenim mrežama, najviše Instagramu – zahvalan je nekadašnji predsednik SPOJI.

Podelili više od 200.000 evra

Prvu donaciju članovi Srpske pravoslavne omladine su organizovali pre 11 godina. Od tada pa do ove 20. jubilarne humanitarne akcije pomognute su brojne familije ne samo na Kosovu i Metohiji, već širom Balkana. Ukupno su od 2009. godine sakupili tačno 207.687, 99 evra.