Tanjug/AP

Analitičar Ljuljzim Veljiu ocenio je da bi za Kosovo bilo najbolje da Srbija uđe u Evropsku uniju, ali i da što pre sprovede dogovorene obaveze, uključujući i formiranje ZSO.

– Glavni uslov je bio da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ne bude bez priznanja Kosova, a čuli smo i ambasadora Hila koji je rekao da Srbija može da postane članica i bez priznavanja Kosova. Mislim da treba da vidimo i pozitivnu stranu ako će Srbija postati članica EU. Sa onima sa kojima imate posla i stalno ste u kontaktu bolje je da je članica EU. Kao članica EU, doći će trenutak kada će se Srbija ponašati kao svaka članica Unija i doći će do priznanja Kosova – smatra Veljiu.

Dodao je da Kosovo ne treba da se bavi Srbijom, već da ispunjava svoje međunarodne obaveze “i da ide napred kako bi se otvorila perspektiva za zemlju”.

To podrazumeva, naglašava, sprovođenje obaveza uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština zato što je „svako odlaganje ove odluke gubitak“.

Veljiu kaže da Kosovo ima pogoršan odnos sa drugim zemljama, pa i onima u regionu.

– Imamo pogoršanje odnosa Kosova sa drugim zemljama, kao što je Makedonija, a nemamo ni odgovarajuće odnose sa Albanijom. Ovo je rezultat politike koja nije dobro orijentisana ili usmeravana od strane aktuelne vlade. Tu treba staviti prst na čelo i raditi što je više moguće, jer imamo dogovore na stolu koji su već dugi niz godina pravljeni, međunarodno ratifikovani i oklevamo da ih sprovedemo – naglasio je Veljiu.

10 COMMENTS

 1. Ha ha ti nisi nikakav analiticar Spanija Cipar Grcka Slovacka te zemnje su u EU pa imaju drugi stav prema Kosovu jel Spnija nije priznala Kataloniju.

 2. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

 3. Ja ne kapiram Milosevicih je sve
  proterao sa Kosmeta i oni ništa
  na to ne reaguju !
  To znaci da će se to dogoditi opet jer Kosmet je Srce i Duša
  Srbije !
  I oni K Albanezi sanjaju da je Kosmet njihov a ne Srpski!

 4. Могу албанци
  Из Србије да признају турски дио Кипра , па онда Каталонију,
  Па Корзику , па Валонију, па Фландрију ….
  Само Р1244УН је НЕОБОРИВ МЕЂУНАРОДНИ ДОКУМЕНТ КОЈИ КАЖЕ ДА ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ДИО СРБИЈЕ☦️🇷🇸.
  албанци подржавају цјеловиту Украјину?
  АЛИ НЕ И ЦЈЕЛОВИТУ СРБИЈУ…
  Врло ЧУДАН ТАЈ МЕЂУНАРОДНИ ЗАКОН , МАЛО ХОЋУ МАЛО НЕЋУ?

  🇷🇸☦️🇷🇸

 5. За Србију је најбоље да Косово и Метохија буде у саставу Србије, и да никада не “уђе у Европску унију”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here