commons.wikimedia/Kjkolb
Termoelektrana na ugalj (Foto: Ilustracija)

Za Kosovo nema povoljnije strategije nego da ugasi proizvodnju struje iz uglja, navodi se u dosad neobjavljenom dokumentu do kojeg je došla IEEFA.

Ispostavilo se da je Svetska banka u avgustu prošle godine završila studiju i zaključila da plan Kontur globala (ContourGlobal Plc) da izgradi termoelektranu od 450 megavata uključuje prevelike troškove i podizanje ukupnog kapaciteta struje iznad optimalnog nivoa.

Međunarodna finansijska institucija je kasnije uskratila podršku projektu na Kosovu.

IEEFA je akronim za Institute for Energy Economics and Financial Analysis. Sedište organizacije je u Sjedinjenim Državama.

Studija za internu upotrebu je otkrila da bi bilo isplativije i održivije ulagati u manja postrojenja i osloniti na obnovljive izvore i energetsku efikasnost, pogotovo rekonstrukciju postojećih jedinica na ugalj, piše portal „Balkan grin enerdži njuz“.

Na osnovu projekata u toku, onih što su u planu, kao i zvaničnih ciljeva, predviđeno je da ukupna snaga malih hidroelektrana, vetrenjača, elektrana na bio-gas i bio-masu i pogona na sunce dostigne 430 megavata. U to vreme, kapacitet je bio 73 megavata.

Autori ne smatraju da su ogromne rezerve lignita prednost. U sažetku, koji je procureo na internet, oni su istakli pad troškova na ime opreme u solarnom segmentu, za vetar i skladištenje električne energije u baterijama. Scenario za period do 2052. je izrađen na bazi podataka za deset izvora struje.

Varijanta sa novim sistemom na naftu ili naftu i gas je bila jedna od glavnih u analizi, zajedno sa pojačavanjem zelene energije i skladištenja, preuređenjem dve termoelektrane i gašenjem preostalih tri, te instaliranjem još jedne na ugalj.

Ova poslednja opcija je sagledana sa nekoliko mogućnosti u pogledu tehnologije i veličine, od kojih je jedna 300 megavata.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime