Lična arhiva
Velika zahvalnost: Dimitrije Radić, Ljubica Micić, Darinka Ulamović i Lazar Grković

Odmah pošto su se stvorili uslovi i mogućnosti, osmoro učenika Gimnazije u Orahovcu na Kosmetu, imalo je ponovo razloga za radost. Njihova profesorka srpskog jezika Olivera Radić, uručila im je već pristigle stipendije (od 480 dolara) za jun njihovog dobrotvora O. V. iz Sidneja, ali isto tako i od Baka Ane iz Kanbere (600 dolara).

– Uz izvinjenje što kasnim sa izveštajem, jer nismo bili u mogućnosti da učenicima ranije uručimo stipendije, sa ponosom vas obaveštavamo da smo uspeli da obradujemo sve naše đake i to na kraju školske godine. Čim su se stvorili uslovi, odmah smo se angažovali, preuzeli stipendije i uručili deci. Korona i sve što se vezano za ovaj čudni virus dešavalo, promenilo je mnogo toga, pa smo i mi, organizovali nastavu na daljinu. Hvala bogu završili smo ovu školsku godinu, pomalo nezadovoljni što se nismo družili sa đacima, i što nismo mogli više da im pružimo. Ali, jača sila. Stipendije smo podelili u petak 26. juna. Radost i zahvalnost svih đaka teško je i pretočiti u reči. Nadamo se da naši donatori mogu i sami da pretpostave kakvi se osećaji bude u tim mladim dušama punim poleta, kada znaju da neko tako daleko misli na njih – rekla je profesorka Radić, dodavši:

– Pošto nisu išli u školu, naši đaci su novac iskoristili za garderobu i neke sitnice koje su im u kući potrebne. Četvoro učenika je dobilo stipendije od našeg dragog i već nekoliko godina vernog prijatelja, humaniste O. V. iz Sidneja. Sve četvoro (Dimitrije Radić, Ljubica Micić, Darinka Ulamović i Lazar Grković) su završili treći razred naše Gimnazije. Dimitrije i Ljubica su odlični, a Lazar i Darinka dobri. Odličnim uspehom su i sestre Šavelić završile ovu školsku godinu, kojima pomaže Baka Ana iz Kanbere. Katarina drugi, a Hristina prvi razred, dok su braća Nikola i Dušan Čukarić završili slabijim uspehom. To svakako nije za opravdanje, ali imamo razumevanja budući da im nije nimalo lako sa teškom svakodnevicom. Nama znači to što ipak idu u školu, pa iako nisu izvanredni đaci. Šaljemo srdačne pozdrave i zahvalnost do neba, kako plemenitom O. V. isto toliko i Baka Ani, ali i svim drugim ljudima dobrog srca koji pomažu i naše ostale đake.

U ime učenika i cele Gimnazije zahvalnost je uputila i direktorka Dobrila Vitošević:

– Naša škola opstaje u teškim uslovima, ali ljudska dobrota širom sveta čini da se osećamo posebnim. Bog nas milostivo gleda kroz veličine O. V. i Baka Ane, a i mnogih koji nesebično pomažu naše učenike. Zahvalnost svih nas, učenika, roditelja, profesora, i svih zaposlenih gimnazije Orahovac je neizmerna. Malo je reči koje bi to opisale. Gospod neka svima vama vrati kako on najbolje ume. Želimo vam da budete zdravi, srećni i veseli! Nadamo se da ćemo se u septembru ponovo čuti i da će opet biti dobrotvora koji će pomagati naše đake i njihove porodice. Želim vam lepo i bezbrižno leto.

Četvrta godina podrške i nova stipendija

Plemeniti O. V. iz Sidneja, zajedno sa svojom porodicom, podsećanja radi, pomaže đake Orahovačke gimnazije skoro četvrtu godinu zaredom i to bez prestanka. Svakog meseca, pa čak i tokom školskog raspusta za četvoro đaka je slao po 120 dolara i nijednom ih nije izneverio. To najbolje potvrđuje i podatak da samo nekoliko dana pošto su prethodne stipendije uručene đacima Gimnazije, plemeniti O. V. iz Sidneja uputio je novu stipendiju od ukupno 850 dolara od čega je 480 dolara za učenike Gimnazije, a još 370 dolara za Stefana Pendića iz sela Đonlije na Goliji. Nova stipendija, biće i nova radost za sve đake na koje je dobri O. V. iz Sidneja mislio, što ćemo zabeležiti u jednom od narednih izdanja našeg lista.

Prvo na Goliju

Istina, 14-godišnji Stefan Pendić iz Đonlija na Goliji je i proteklog puta prvi dobio stipendiju iz Sidneja, a po svemu sudeći, to će se dogoditi i ovog, budući da profesorka Radić orahovačkim gimnazijalcima neće moći odmah da uruči stipendije, jer je zvanično počeo školski raspust. Ipak, jedno je sigurno, a to je da će ih dar iz Sidneja kao i mnogo puta do sada veoma obradovati i zahvaljujući kome će moći i da se pripreme za narednu školsku godinu i obaveze.