pixabay.com
Ilustracija

LEPOTATamni podočnjaci i vrećice ispod očiju mogu se pojaviti iz više razloga, no najčešće se radi o umoru, iscrpljenosti ili anemiji. Nažalost, mogu se zadržati pod vašim očima i još nekoliko meseci nakon što ste doveli svoj organizam u red, ali nemojte očajavati!

Ove namirnice prirodni su lekovi kojima se možete boriti protiv tamnih podočnjaka – umesto da ih prekrijete šminkom rešite ih se zauvek!

Krastavac

Krastavci na očima klasičan su primer spa tretmana koji, čini se, zaista deluje. Krastavci zapravo smiruju upalne procese koji uzrokuju natečenost i crne podočnjake, a sadrže i brojne antioksidanse kao i vitamine C i K koji pomažu u smanjivanju promene boje ispod očiju. Kako bi poboljšali ovaj efekt, krastavce najpre dobro ohladite, budući da niske temperature smanjuju nakupljanje tečnosti ispod očiju.

Krompir

Ponestalo vam je krastavaca? Nema problema, krompir je jednako efikasan, a uz to zadržava temperaturu duže od krastavaca stoga će duže ostati hladan. Krompir takođe sadrži velike količine vitamina C i ostalih materija koje će nahraniti vašu kožu, stoga su odličan izbor za ublaživanje nadraženog područja ispod očiju. Pre samog tretmana krompir stavite u zamrzivač (30-ak minuta), a zatim ga narežite na tanke kriške. Kriške zatim držite na očima 15 minuta.

Kesice zelenog čaja

Ne volite da stavljate poljoprivredne proizvode na svoje oči? Umesto krastavaca i krompira možete koristiti ohlađene vrećice čaja – hladna temperatura smanjiće natečenost, a zeleni čaj prirodno će smiriti osetljivu kožu budući da u sebi sadrži protivupalna svojstva. Takođe, zeleni čaj koristi se u brojnim kozmetičkim preparatima jer pomaže da se ubrza cirkulacija i da se smanje znakovi starenja.

Avokado

Ako je tamne podočnjake ispod vaših očiju uzrokovala dehidratacija kože, avokado će pomoći da oni nestanu. Hranjive masne kiseline koje se nalaze u avokadu mogu vašoj koži da vrati prirodnu vlažnost i elastičnost, i da stimulišu cirkulaciju što bi trebalo da ublaži tamne podočnjake i smanji vrećice ispod očiju. Prirodnu masku od avokada možete pripremiti sami – treba vam jedan zreli avokado, pola šolje zobi i dve kašike meda. Namažite lice, a zatim isperite nakon 10-15 minuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here