pixabay.com

Slučaj Zorana Radovanovića (52), Srbina iz Sidneja, ponovo je aktuelan, pošto je Opštinski sud u Vejverliju kaznio njegovog sina Kristijana (20) sa 35.000 dolara zbog kršenja kovid mera u julu ove godine.

Kristijan je tada, tokom lokdauna, s ocem putovao iz Sidneja u Bajron Bej, gde je ustanovljeno da su obojica pozitivni na koronu, zbog čega je čitav lokalni okrug morao u sedmodnevno zaključavanje.

Radovanovići su na severoistok Novog Južnog Velsa otputovali zbog inspekcije kuće i farme koju su nameravali da kupe.

Kristijan se nije pojavio na izricanju presude, jer se “nalazi u Srbiji, gde pazi svoju baku”, rečeno je na sudu u Vejverliju. On se izjasnio kao kriv po sve četiri tačke optužnice za nepoštovanje naredbi javnog zdravlja koje su tada bile na snazi.

Advokat Dejvid Njuem koji zastupa mlađeg Radovanovića, izjavio je da “Kristijan veoma žali zbog lokdauna do kojeg je došlo” tokom posete Bajron Beju.

Njemu su izrečene kazne od 5.000 i 7.500 dolara jer nije koristio prijavljivanje putem QR koda i nije nosio masku u prodavnici. Takođe, kažnjen je sa 12.500 i 10.000 dolara jer nije nosio masku i nije skenirao QR kod u taksiju.

Sudija Pol Malroni je rekao da su svi prekršaji uključivali nepoštovanje mera javnog zdravlja i bezbednosti.

– On uopšte nije mario za ostatak zajednice. Ono što je uradio nije bilo samo neodgovorno i kriminalno, već je imalo stvarni potencijal da dovede u ozbiljan rizik živote i dobrobit lokalne zajednice – kazao je sudija, posebno naglašavajući da je izrečena kazna poruka svima koji smatraju da sve ovo nije ozbiljno, da će snositi ozbiljne posledice.

Kako navode mediji, suđenje Kristijanovom ocu Zoranu Radovanoviću počelo je u ponedeljak, u Opštinskom sudu u Lismoru pored Bajron Beja.

Kad Srbin kaže svom sinu…

Advokat Njuem je rekao sudu da je porodica Radovanović imala “razuman izgovor da ide u region Bajron Beja, kako bi kupila farmu”, koju je Zoranov poslovni partner navodno već pregledao i rekao da je da je “u suštini to ono što traže “.

– Kristijan nije koristio rupu u propisima – rekao je Njuem i naglasio da “kada otac Srbin kaže svom sinu da skoči, sin samo pita – koliko visoko?“.

Nisu znali da su zaraženi

Advokat je istakao da Radovanovići uopšte nisu znali da su zaraženi kovidom, već su to saznali tek nekoliko dana kasnije kada je Zoran osetio poteškoće pri disanju za koje je u početku mislio da su posledica hronične astme od koje boluje.

Međutim, kada se njegovo stanje pogoršalo, primljen je u bolnicu. S druge strane, Kristijan se oporavljao od kovida u maloj sobi s toaletom, a kasnije je situaciju kroz koju je prošao opisao kao “pakao”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here