Za krst časni u vodu ledenu

0

Nikola Gogić bio je pobednik trke za Bogojavljanski krst na Zemunskom keju , dok je  dok je na trci na Adi Ciganliji pobedio Aleksandar Sokolov, pitomac Vojne akademije. 

 

Slike sa trke u Zemunu

 

 

 

U trci koja se održava na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, oko 50 učesnika nadmetalo se za Veliki Jerusalimski krst sačinjen od leda od prošlogodišnje bogojavljenske vodice iz Hrama svetog Đorđa na Banovom brdu.

 

Svi plivači uspešno su preplivali 33 metra u vodi čija je temperatura bila četiri stepena – Časni krst Sokolovu je dodelio protojerej stavrofor Slavko Božić, a pobednički plašt predsednik opštine Čukarica Milan Tlačinac.

 

Zapevao mitropolit Amfilohije

Pre samog početka trke izveden je kulturno-umetnički program, u kome je na kraju učestvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije otpevavši srpsku narodnu pesmu "Ječam žela Kosovka devojka".

 

 

ČAČAK: Najbrži student Bojan Drašković

Više hiljada Čačana okupilo se u utorak pre podne na obali Zapadne Morave u Sportsko-rekreativnom centru gde je 45 takmičara, nešto posle 10 časova, skočilo u vodu i zaplivalo prema časnom krstu napravljenom od leda. Najbrži je bio student Bojan Drašković (24), a među takmičarima prvi put je bila i jedna devojka – Marija Petković.

 

KRAGUJEVAC: Krst Strahinji Trakiću

Strahinja Trakić (17) iz Kragujevca ovogodišnji je pobednik bogojavljenjskog takmičenja u vađenju krsta iz kragujevačkog jezera u Šumaricama, na kome su učestvovala 33 takmičara. Strahinja je učenik srednje škole i bio je najmlađi učesnik ovogodišnjeg nadmetanja, na kojem je učestvovao prvi put. Plivanje za časni krst direktno su ga prenosile sve tri kragujevačke televizije. 

 

UŽICE: Ninoslav Andrić ponovo junak

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje u Užicu je obeležen plivanjem za časni krst u Đetinji na Gradskoj plaži. Među 26 plivača i ove godine pobedio je 19-godišnji Ninoslav Andrić iz Užica, student prve godine beogradskog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Njemu je u trajno vlasništvo pripao časni krst, donet iz Jerusalima sa prošlogodišnjeg hodočašća sveštenika užicke crkve, kao i novčana nagrada od 20.000 dinara.

 

TREBINJE: Prvi do krsta Jovan Živanić

ČELINAC: U hladnu vodu niko nije skočio

Povodom Bogojavljenja protojerej Stanoja Zeljković je danas osveštao reku Vrbanju i sa gradskog mosta u nju bacio krst od leda, ali se niko od prisutnih nije usudio da skoči u hladnu vodu i uhvati zaleđeni krst

Jovan Živanić (17) iz Trebinja jutros je prvi doplivao do bogojavljenskog časnog krsta u Trebišnjici, gdje je spušten nakon osveštanja vode, koga su obavili episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije u sasluženje sveštenstva eparhije.

 

Mladog pobjednika, inače člana plivačkog kluba "Leotar", zlatnim dukatom nagradio je vladika Grigorije, ali se plivač odrekao ove nagrade u korist stanovništva Hercegovine ugroženog u poplavama. Živanić je rekao da je treći put plivao za krstom i da mu je ovo treća nagrada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here