Tanjug
Arno Gujon

Arno Gujon je pre dve sedmice postavljen za direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ali ga ta velika obaveza nije omela da nastavi svoju humanu misiju pomoći našem narodu na Kosovu.

U snegom zavejanom Grenoblu, volonteri humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo uprkos hladnoći završili su utovar 15 paleta nove garderobe, obuće, igračaka i školskog pribora u šleper koji je krenuo krenuti na dug put ka našoj južnoj pokrajini. Arno je preneo da je pred sam polazak iz kamiona izašao vozač i nesigurno se na engleskom jeziku predstavio rečima: “Ja sam Darko. Ja sam Srbin, rođen sam na Kosovu, i moja supruga takođe…”

Sprema se novi konvoj

– To je bilo veliko iznenađenje za celu ekipu. Međutim, još veće iznenađenje doživeo je Darko saznavši da će prevoziti humanitarnu pomoć namenjenu njegovom narodu i da u Francuskoj, gle čuda, postoji 12.000 donatora koji već 17 godina bez prestanka svojom velikodušnošću ulepšavaju božićne praznike deci s Kosova i Metohije. Ni maska na njegovom licu nije mogla da sakrije emocije i veliku zahvalnost. Na trenutak su svi zaboravili na hladnoću osetivši veliko zadovoljstvo i toplinu oko srca – ispričao je Arno.

Kamion je krenuo ka Gračanici i Darku je Arno poželeo srećan put, a volonterima uspešne pripreme za 17. tradicionalni božićni konvoj koji planira, uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, da ostvari krajem ove godine.

Obnovljena škola

Prethodno je Arno Gujon objavio danas da je sredstvima Vlade Srbije obnovljena osnovna škola u selu Globočica na krajnjem jugu Kosova i Metohije, nastanjenom Gorancima. Arno je objasnio da je za mališane iz te škole izdvojeno 40.000 evra kako bi bio promenjen krov, uvedeno centralno grejanje, renoviran toalet, kupljen neophodan inventar i zamenjeni dotrajala vrata i prozori.

– Veoma smo srećni što možemo na ovaj način da pomognemo našu braću Gorance koji žive u izuzetno teškim uslovima deleći sudbinu tamošnjih Srba i ostalih nealbanskih nacionalnih manjina. Uvek ćemo biti uz njih ne samo rečima već svojim delima – istakao je Gujon, opisujući Gorance kao “mali slovenski muslimanski narod koji je uvek bio i ostao veran Srbiji”.

Čovek dobrog srca

Francuski mediji nastavili su da se bave postavljenjem Arnoa Gujona na značajnu dužnost u Srbiji, čime je skrenuta pažnja i na položaj našeg naroda na Kosovu.

Politički časopis ” Valeurs Actuelles “, za kog su intervjue svojevremeno dali i francuski predsednici, aktuelni Emanuel Makron, kao i njegovi prethodnici poput Nikole Sarkozija, Gujona opisuje kao vatrenog idealistu, čiji je poziv bio da se “bez naknade, zadnjih misli, i dvostruke igre bori za stvar Srba na KiM”.

Nedeljenik ” Inkorekt ” piše o Gujonu kao o “čoveku dobrog srca”. “Gujon je od 2004. godine posvetio život udruženju Solidarnost za Kosovo, a pre svega dobrobiti srpske dece u enklavama pokrajine Kosovo”, navodi ” Inkorekt “. i dodaje da je Gujon nesporno najpoznatiji Francuz u Srbiji posle maršala Franšea Deperea, koji je krajem 1918. trijumfalno ušao u “tako privlačan Beograd, često uništavan, ali uvek iznova građen”.