Lična arhiva

Prošlo je skoro pet godina kad smo po prvi put zabeležili s kakvim se mukama suočava samohrana majka Dragana Milovanović iz Vinče, nadomak Beograda, koja se tada našla u nevolji kako da prehrani petomesečne bliznakinje Mariju i Marijanu u udžerici bez vode. O njenim nevoljama, naša čitateljka i učesnica u mnogim akcijama Humanitarnog mosta, dobrotvorka Ljiljana iz Australije je saznala posredstvom drugih srpskih medija i odlučila da joj priskoči u pomoć.

– Kad mi se javila ova divna žena i rekla da će mi poslati pomoć, nisam mogla da poverujem. Njenim novčanim darom ću odmah kupiti bebicama hranu, pelene, ali i opremu koja nedostaje, poput kadice i svega ostalog što nemamo, a što je mojim devojčicama preko potrebno. One su mi sve na svetu i jedini smisao života. Od 7.500 dinara, koliko primam od socijalnog, skoro sve potrošim na sobu koju iznajmljujem i račun za struju. Na deponiji na reciklaži flaša, od kada sam dobila decu, radim povremeno. Za prikupljeni džak uspem da zaradim 400 dinara, a najviše što mogu da prikupim tokom jedne smene su dva džaka. To nikako ne može da zadovolji naše potrebe. Da ne govorim o strahu da bebama ne prenesem neku bolest. Onda i sami možete da zamislite koliko mi samo ova pomoć znači – kazala je tada Dragana Milovanović, požurivši u iznajmljenu sobu, gde je njene bebe pazila rođaka.

Zahvaljujući pomoći dobrih sugrađana, Dragana (47) je nekako uspevala da bliznakinjama pruži najneophodnije, nažalost, bolest ćerkice Marije (5), ponovo je dovela ovu samohranu majku u nevolju, koju sama ne može da prebrodi.

– Od kada je krajem protekle godine ustanovljeno da Marija ima šećernu bolest koja se mora regulisati insulinom, to smo i mi u problemu. Iako nije mnogo skup, aparat za merenje šećera, trakice i iglice moraju da se kupuju, a ja nemam od čega. Od lekara smo dobile uputstva za ishranu i šta sve treba da preduzmemo da bi Marija prihvatila šta sme, a šta više ne sme – kaže majka Dragana i dodaje:

– Teško joj pada. Mala je još da bi shvatila šta joj se dešava s organizmom. Naravno, specijalan režim ishrane je već posebna priča. Treba detetu omogućiti kvalitetne namirnice, a to sve košta. Mnogo bi nam značilo kada bismo došli do aparata za merenje šećera, ma bilo kakva pomoć, samo da pregrmimo ovaj period. U ovom trenutku ne možemo da obezbedimo to što nam je potrebno. Zato se još jednom uzdam u dobre ljude i nadam da će pomoći mom detetu. Biću im zahvalna dokle god budem disala.

Kontakt za pomoć

Ukoliko želite da pomognete Dragani Milovanović da ćerkici Mariji obezbedi aparat za merenje šećera i kvalitetniju hranu, donacije možete uplatiti na tekući račun otvoren na njeno ime u Komercijalnoj banci na broj: 205-9011005274847-80, a za one koji uplatu vrše iz inostranstva postoji i devizni račun RS35205903102059859543, SNjIFT KOBBRSBG.