Ž. Tomić
Milica Dačić sa porodicom i prijateljima

Projekcijom filma “Nečista krv – greh predaka”, u četvrtak uveče je otvoren Adria film fest, festival domaćeg filma u Beču, a interesovanje publike za jedno od najnovijih ostvarenja srpske kinematografije bilo je ogromno.

Zbog toga je film prikazan u čak tri sale bioskopa Sinepleks Milenijum siti, a ukupno je prodato više od 1.000 karata, rekla je Lora Đurović, pi-ar Adria filma, koji ogranizuje festival.

Publika je uživala u ostvarenju Milutina Petrovića, koje prati priču o Sofkinom dedi, Hadži Trifunu, uglednom trgovcu u Vranju, koji pokušava da očuva svoj ugled i moć, ali i dobre odnose sa turskim begovima. Hadži Trifun će doneti niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana Bore Stankovića, “Nečista krv”.

Film u kojem glavne uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan…, osvojio je brojne nagrade ovog leta na festivalima, a ravnodušna nije ostala ni bečka publika, koja je velikim aplauzom pozdravila glumice Katarinu Radivojević i Vaju Dujović.

Samo reči hvale za ovo ostvarenje imao je Saša Stavrić koji je na projekciju došao sa suprugom. Snežana Sikima je dovela prijateljicu da pogleda novo kinematografsko izdanje iz Srbije. Film je ostavio izuzetan utisak i na grupu okupljenju oko Milice Dačić koja kaže da su članovi njene porodice i prijatelji oduševljeni.

Lora Đurović ističe da i za ostale filmove koji se prikazuju u okviru festivala vlada veliko interesovanje.

– Sale su rasprodate i to pokazuje da su se naši ljudi u Beču, posle godinu i po dana uželeli dobrih filmova u bioskopima. Ono što mogu da najavim je da će i narednih dana protagonisti filmova biti uz bečku publiku.

U petak je u prestonici Austrije bio Boris Malagurski, koji je posle prikazivanja njegovog filma “Crna Gora: Podeljena zemlja” sa publikom diskutovao o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, a subota je rezervisana za film “Jedini izlaz”, dok će sa publikom razgovarati glavna glumica Anđelka Prpić.

Pored novih u okviru programa prikazuju se i filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, a koji, zbog pandemije, nisu prikazani u bečkim bioskopima. Selekcija obuhvata šest dugometražnih igranih i jedan dokumentarni film. Tako će u subotu od 18 sati, po želji publike, reprizno biti prikazan film “Realna priča”, dok od 20 sati sledi projekcija filma “Jedini izlaz”.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju, od 18 sati pred publikom će biti film “Vikend sa ćaletom”, a zatim od 20 sati i film “Lihvar”.

– U nedelju na zatvaranje festivala dolaze Nemanja Ćeranić, reditelj filma “Lihvar”, scenarista Strahinja Madžarević i glumac Bane Vidaković. Film Lihvar zatvara festival, ali Adria film ovim festivalom otvara bioskopsku sezonu – navodi Lara Đurović.

Ona podseća da su prethodnih godina redovno dovodili najnovije srpske filmove u Beč, odmah posle premijera u domovini.

To, kako kaže, planiraju i ove jeseni, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

– Ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvolila planiramo da u Austriju dovedemo film o Tomi Zdravkoviću kao i “Južni vetar 2” – objasnila je Đurović.

ODUŠEVLjENI: Saša Stavrić sa suprugom

Ambasada pokrovitelj

Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji je svečano otvorio festival i prisustvovao bečkoj premijeri filma “Nečista krv – greh predaka”.

– Bečka publika će imati priliku da gleda dobre srpske filmove koji zaslužuju pažnju. Film koji otvara festival ima značenje za svakog ko je čitao srpsku literaturu i delo Bore Stankovića “Nečista krv”.

Rodić je istakao značaj mogućnosti gledanja srpskih filmova van matice.

Pokrovitelji festivala su Ambasada Srbije u Beču, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Filmski centar Srbije. Cilj festivala je da sadržajem i umetničkim značajem doprinosi promociji srpske kulture i umetnosti, kao i unapređenju i promovisanju savremenog umetničkog stvaralaštva.

Adria film fest organizuju Adria film i udruženje Kultur kombinat.

Epidemiološka pravila i provere

Tokom Adria film feativala važe mere prevencije radi sprečavanja širenja korona virusa.

Zato je potrebno da posetioci u bioskopima ispunjavaju jedan od tri uslova: prvo da su vakcinisani, ili da su preležali kovid-19, a o tome poseduju potvrdu ne stariju od šest meseci, ili imaju potvrdu o antitelima ne stariju od tri meseca, odnosno da imaju negativan test. Prema najnovijem pravilu koje je stupilo na snagu 1. septembra, antigen testovi važe 24 sata, a PCR testovi 48 sati.

Da bi se izbegle gužve, publika je pozvana da u bioskop dođe najmanje pola sata pre početka projekcija, kako bi se epidemiološka provera izvršila na vreme i posetioci ostavili svoje lične podatke.