Leto i toplo vreme su pred nama, a to znači sunčanje, ali i opekotine od sunca za one koji ne vode računa. Već znate da su opekotine od sunca zapravo šteta koju je koži nanelo UV zračenje i da to povećava rizik od raka kože.

Dakle, činjenica je da treba redovno da se nosi krema sa SPF faktorom, da se sklanja sa sunca u najtoplijem delu dana, da se štiti koža tankom odećom dugih rukava, nogavica, šeširom. Ali, činjenica je i da se nekad jednostavno desi da izgori, bez obzira na mere koje ste preduzeli da se to ne desi. Ukoliko “pocrvenite kao rak” od sunca, ovo će vam pomoći.

Losion za posle sunčanja

Danas se u drogerijama i u apotekama može pronaći više vrsta različitih losiona za posle sunčanja. Najbolje je izabrati one na bazi aloa vere, jer hlade i hidriraju kožu. Iako ovi losioni mogu da pomognu u obnavljaju oštećene kože, ne mogu da poprave štetu koje je UV zračenje nanelo ćelijama. Takođe će vašoj koži prijati i kreme sa vitaminom E.

Rashladite se

Rashladite se hladnim tušem posle plaže. Druga opcija su hladne obloge: led zamotajt u peškir ili neku tkaninu i stavite na mesto gde su nastale opekotine.

Kiselo mleko, jogurt, mleko

Opštepoznati spas za lečenje opekotina je kiselo mleko ili jogurt. Ovo će rashladiti vašu kožu i izvući toplotu iz opekotina.

S obzirom da sadrži vitamin A i D, aminokiseline, mlečnu kiselinu i protein, obloge od hladnog mleka pogodne su za lečenje opekotina od sunca. Oblogu ćete napraviti tako što ćete mleko sipati u posudu, u to mleko ćete umočiti peškir i ostaviti da se ohladi u frižideru, a zatim te obloge stavite na deo kože koja je izgorela.

Čaj

Skuvajte čaj, ostavite kesicu da se ohladi, pa je stavite na kožu. Najbolje je koristiti crni čaj jer taninska kiselina koju sadrži ovaj čaj izvlači toplotu i “vraća” prirodnu pH vrednost, pomažući koži da se isceli.

Pijte vodu

Izgorela koža je dihidrirana koža, stoga je važno da unosite dosta vode u organizam kako bi nadoknadili ono što ste znojenjem i isparavanjem izgubili. Takođe, ispijanje hladne vode će sniziti temperaturu tela, smanjiće opekotine i nivo bola.

Krastavac

Krastavac ima prirodna svojstva antioksidanta, što ublažava opekotine i hladi kožu. Kako prija normalnoj koži tako će, a možda i više, prijati koži koja je izgorela od sunca. Procedura je jednostavna: isecite krastavac i nanesite na delove kože gde ste izgoreli, sigurno će vam prijati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here