Za obnovu porušene Gaze biće potrebno 20 godina

0

Jezivi prizori na ulicama Gaze: Grad u ruševinama
 

Ta organizacija navela je u izveštaju da je letos, tokom dvomesečne ofanzive, uništeno ili teško oštećeno 17.000 stambenih jedinica u Gazi, a treba popraviti još 5.000 oštećenih u prethodnim sukobima.

 

Osim toga, Gaza ima stambeni deficit od oko 75.000 stanova, dodao je Šelter klaster, kojim predsedava Norveški savet za izbeglice, uz učešće UNHCR i Međunarodnog Crvenog krsta.

 

Šelter klaster objasnio je da je procenu o periodu od 20 godina potrebnih za obnovu pojasa Gaze zasnovao na kapacitetu glavnog prelaza za teret između Izraela i Gaze, preko kojeg dnevno može da prođe svega do 100 kamiona s građevinskim materijalom.

 

Veliku prepreku u ponovnoj izgradnji Gaze predstavljaće blokada Izraela i Egipta na uvoz betona i drugog građevinskog materijala u Gazu, uvedena još 2007, po dolasku Hamasa na vlast. Ta zabrana uvedena je da borci Hamasa ne bi mogli da grade utvrđenja koja bi koristili za napade na Izrael.

 

Pošto su Izrael i Hamas u utorak postigli dogovor o uspostavljanju primirja, kojim su okončani dvomesečna izraelska ofanziva i ispaljivanje palestinskih raketa na Izrael, palestinski zvaničnici su troškove obnove pojasa Gaze procenili na oko šest milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here