Vesti
PRIRODNI DRAGULJ: Nacionalni park Kakadu

Ako ste se pitali koliko traje i koliko košta oporavak zemljišta na kojem se kopa uranijum, odgovor je stigao proteklih dana od kompanije Energetski izvori Australije (ERA). Godinu dana nakon zatvaranja rudnika u Nacionalnom parku Kakadu, objavljeno je da će oporavak zemljišta i vraćanje u raniji izgled (ukoliko je to uopšte moguće u potpunosti) koštati 1,2 milijarde dolara više nego što je planirano i trajaće do kraja 2028. godine.

Reč je o više nego dvostruko većem novčanom iznosu i dve godine dužem oporavku od prvobitno predviđenog. Naime, kada je rudnik Rendžer zatvoren, kompanija ERA, inače ćerka firma rudarskog giganta Rio Tinto, procenila je da će povratak okoline u prethodni oblik koštati 973 miliona dolara i da će trajati do sredine 2026. Pogrešno!

Prema najnovijim procenama datim australijskoj berzi ASX, cena čišćenja i rehabilitacije tla koštaće između 1,6 i 2,2 milijarde dolara. Rudnik Rendžer se inače nalazi u Severnoj teritoriji, na 250 kilometara istočno od Darvina.

– Znali smo da će koštati više od procenjenog, ali nas je dvostruko veća cena iznenadila. Biće to najveći i najskuplji projekat oporavka tla u istoriji australijskog rudarstva – rekao je Džastin Obrajen, generalni direktor Aboridžinske korporacije Gunđejmi, koja je tražila pojašnjenje od ERA za ovoliki skok cene rehabilitacije zemljišta.

Gunđejmi je korporacija koja predstavlja narod Mirar, tradicionalne vlasnike zemlje na kojoj se nalazi rudnik Rendžer.

ERA je u odgovoru navela da postoji “niz razloga” za povećanje troškova, kao što su inženjerski problemi, zatim nastajući tehnički rizici i cena prečišćavanja vode. Međutim, problem bi mogao da nastane tako što ERA raspolaže sa nešto više od 1,2 milijarde dolara, što je daleko manje od potrebnog. Kako su rekli iz kompanije, trenutno “analiziraju sve dostupne mogućnosti za finansiranje rehabilitacije”, a Rio Tinto je potvrdio da je “posvećen saradnji sa ERA kako bi se projekat uspešno obavio.

Međutim, ukoliko ERA i Rio Tinto ne uspeju da isfinansiraju projekat oporavka ovog lokaliteta, moraće da se umeša Savezna vlada, poručio je Džastin Obrajen.

– Na kraju dana, važno je znati da je za sve što se ovde dešava pre svega odgovorna Savezna vlada. Lokalitet Kakadu nacionalnog parka je osetljivo svetsko prirodno blago i rudarska industrija zajedno sa vladom treba da nađe rešenje i da prostor rudnika vrati prirodi – poručio je Obrajen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here