Postoje države za koje nije potrebna kupovina posebnog zdravstvenog osiguranja, zahvaljujući tome što Republika Srbija sa njima ima potpisane bilateralne ugovore i međunarodne sporazume o socijalnom osiguranju. To je jako lepo, i štedi vam nekih desetak evra, ali postoji jedna caka.

Ukoliko se spremate na put u inostranstvo, odnosno u drugu državu, pored opštih stvari na koje treba misliti pre puta, preporučljivo je da posedujete putno zdravstveno osiguranje. Putničko osiguranje se jednostavno pribavlja, a iako nije obavezno, za ulazak u neke države vam na granici mogu tražiti dokaz da ga posedujete. Međutim, ovde se radi o državama koje priznaju domaće osiguranje, s tim što krilatica “od trnja do zvezda” važi i u ovom slučaju.

Zapravo, čini se da je lakše se razboleti i ozdraviti sam na nekom od zaleđenih vrhova Himalaja, nego pribaviti sve šta vam je potrebno kako biste udobno turistički putovali bez dodatnog osiguranja. Naime, zdravstvena zaštita u inostranstvu, pored međunarodnih sporazuma koji su zaključeni, koristi se i na osnovu Zakona o socijalnom osiguranju Republike Srbije, a kako biste ga koristili morate proći određene birokratske koridore.

Tako, morate posedovati potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, što je zapravo obrazac koji ćete dobiti kada vas pregleda vaš izabrani lekar u domu zdravlja. Podrazumeva se da ste prethodno zdravstveno osigurani u Republici Srbiji. Izabrani lekar će izdati nalaz i mišljenje da niste bolovali od akutne ili hronične bolesti u poslednjih godinu dana. To nije sve, potrebno je da vam izabrani stomatolog izda istu potvrdu o stanju zuba. Kada oba izabrana lekara utvrde da ste zdravi k’o dren i da imate zube kao konj, potrebno je da pribavite i mišljenje lekarske komisije filijale zdravstvenog osiguranja koje je nadležno u vašem slučaju.

Pomenutu potvrdu, odnosno obrazac izdaje nadležna filijala zdravstvenog osiguranja kod koje ste osigurani i to na vremenski period ne duži od 90 dana od dana izdavanja potvrde.

Kada postanete ponosni imalac potvrde, znajte da dok boravite u inostranstvu kao osigurano lice, možete koristiti zdravstvenu zaštitu samo u zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravlja države u kojoj se nalazite na proputovanju.

Pre nego što vas u inostranstvu eventualno pregleda drugi lekar, prvo mora vaš izabrani.

Ako do sada niste odustali od putovanja, evo koji su obrasci i potvrde potrebni za koju državu

Ukoliko putujete u Austriju, biće vam potreban obrazac SRB/A3, na osnovu Potvrde o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Austriji. Obrazac ćete predati Austrijskoj bolesničkoj blagajni.

Belgija je lepa i ravna zemlja, a sa obrascem SRB/BE 111 na osnovu Potvrde o pravu na davanja u naturi tokom boravka u drugoj državi, ugovornici međunarodnog sporazuma, možete koristiti belgijski sistem javnog zdravstva, a obrazac predajete Belgijskoj kasi zdravstvenog osiguranja.

Ako putujete u Bosnu i Hercegovinu, zdravstveno osiguranje možete koristiti na osnovu obrasca SCG/BIH 111, odnosno Potvrde o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u BiH, koji predajete tamošnjoj filijali zdravstvenog osiguranja.

U Bugarskoj, kao i u svakoj drugoj državi, mogu vas snaći razne zdravstvene nedaće. Međutim, uz posedovanje obrasca SRB/BG 111 na osnovu Potvrde o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Bugarskoj, vaš bol u leđima će proći očas posla, pod uslovom da obrazac predate zdravstvenoj ustanovi u Bugarskoj.

Za Veliku Britaniju ne postoji poseban obrazac. Ne zato što tamo ništa ne može da vas zaboli, već zato što su vam za taj slučaj dovoljni zdravstvena knjižica ili pasoš. Nema mnogo gnjavaže s Britancima, prosto da čovek poželi da se razboli u gostima.

Italija, pak, traži obrazac OBR/MOD7 na osnovu Odobrenja boravka osiguranika i članova porodice za odsustvo, koji se predaje italijanskoj kasi zdravstvenog osiguranja.

  Hadži Prodanova pećina kod Ivanjice ponovo otvorena za posetioce

Luksemburg je mala država, ali to ne znači da se u njoj ne možete lečiti ako posedujete odgovarajući obrazac. U ovom slučaju to je obrazac SRB/LUX 111, na osnovu Potvrde o pravu na hitno potrebna davanja u naturi za vreme privremenog boravka.

Mađarska nema more, ali ima sporazum sa Srbijom, te se ukoliko posedujete obrazac SRB/HUN 111 možete lečiti na osnovu Potvrde o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Mađarskoj.

Makedonija, odnosno Severna Makedonija na osnovu međunarodnog sporazuma sa našom državom, kao i uz posedovanje obrasca SRB/RM111, omogućuje našim osiguranim građanima lečenje uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Republici Makedoniji.

Nemačka na osnovu obrasca DE111SRB omogućuje korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu našim osiguranim državljanima, uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Nemačkoj.

Poljska, kao i Velika Britanija, ne traži nikakav poseban obrazac, već je dovoljno posedovanje zdravstvene knjižice.

Susedna Rumunija na osnovu obrasca R/Yu 11 i Potvrde o pravu na pružanje zdravstvenih usluga za vreme privremenog boravka omogućava državljanima Srbije korišćenje zdravstvene zaštite u nadežnoj instituciji zdravstvenog osiguranja.

Slovenija svim osiguranicima koji su srpskog državljanstva omogućava pristup svom zdravstvenom sistemu na osnovu Potvrde o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Sloveniji, uz pretjhodno pribavljeni obrazac SRB/SL 3.

Ukoliko putujete u Slovačku biće vam neophodan SRB/SK 111 obrazac, kao i Potvrda o pravu na hitna davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Slovačkoj.

Turska, kao destinacija u koju se upućuju mnogi domaći turisti traži obrazac SRB/TR 111 i Potvrdu o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Turskoj.

Holandija omogućava pristup svom javnom zdravstvu državljanima Srbije uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka na teritoriji jedne od strana ugovornica, uz prethodno pribavljeni obrazac YN 111.

Hrvatska zahteva obrazac SRB/HR 111 i Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Republici Hrvatskoj kako biste mogli pristupiti područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Crna Gora na osnovu sporazuma sa Srbijom uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Crnoj Gori i uz obrazac SRB-MNE 111 omogučava bezbrižnost našim državljanima tokom boravka u ovoj državi.

Češka za zdravstveno osiguranje traži obrazac YU/CZ 111 i Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Češkoj Republici.

Na kraju, ukoliko putujete u države kao što su Danska, Norveška, Francuska, Švedska i Švajcarska biče vam potrebna samo Potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, bez propisanog obrasca, a na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ako se do sada niste razboleli…

Čini se da je lakše piti čajeve i baviti se prevencijom jer je zdravlje na putu izuzetno bitno. Ukoliko putujete na duže, u posetu porodici ili iz drugog razloga, a bićete stacionirani samo u jednoj državi, ovakve potvrde i obrasce nije zgoreg pribaviti. Međutim, ako putujete na kraći period, verovatno je najbolje rešenje pribaviti privatno putno osiguranje.

Ne treba posebno napominjati da ukoliko putujete u inostranstvo sopstvenim automobilom, treba proveriti za koje države vam je potrebnan zeleni karton, a za koje ne, te da ukoliko ne vozite sopstveni automobil imate ovlašćenje za upravljanje vozilom u inostranstvu.

Takođe, proverite kada vam ističe pasoš i da li je potrebno da ga menjate pre roka i da li vam je za putovanje u neku državu potrebna međunarodna vozačka dozvola. Ne zaboravite da vam je za neke države u Evropi možda potrebna viza.

Airbnb će ubuduće morati da posluje po mnogo strožijim pravilima

Ostanite zdravi na putu i sa srećom – što se odnosi najviše na pribavljanje gore navedenih obrazaca i potvrda kako biste bili zdravstveno osigurani u inostranstvu.

Izvor: Daljine.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here