Za radnike “dijeta”, ministrima po 1.000 evra

0

Poslanici u parlamentu dobijaće 75.000 dinara mesečno, plus paušal od 30.000 dinara, što je nešto više od hiljadu evra, dok će plate ministara sa 88.000 skočiti na 98.000 dinara, što odgovara visini od, takođe, hiljadu evra.

 

Zakon o privremenom smanjenju plata, kojim su dodatno oporezovane sve plate u državnom aparatu veće od 40.000, imao je ograničen rok trajanja i prestao je da važi 31. decembra, pa će sada zarade funkcionera automatski biti vraćene na nivo iz aprila prošle godine.

 

Gubitaši sa povišicom

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da odluka da se povećaju plate u javnom sektoru nije dobra, jer veliki broj tih sistema radi sa skrivenim gubicima.

– Iako postoje objašnjenja da će isplate zarada biti iz dobiti, jasno je da na taj način dobit postaje trošak. To će izazvati i dalji pad domaće valute – smatra dr Madžar.

Istovremeno, odluka Vlade Srbije da u Elektroprivredi i Termoelektrani "Nikola Tesla" plate porastu za prosečno 7.000 dinara po zaposlenom dala je zeleno svetlo i sindikatima drugih javnih preduzeća da traže povišice u vreme kada se na sva usta govori o štednji i sveopštem stezanju kaiša.

 

Iako je Diana Dragutinović, ministarka finansija izjavila da neće dati svoj glas za povećanje plata u javnom sektoru, deblje koverte će zatražiti i predstavnici sindikata PTT Srbija, rukovodstva dva reprezentativna sindikata Telekoma Srbija prete štrajkom, a veće plate će tražiti i sindikati mašinovođa.

 

Direktor sa 4.000 evra

Zarade direktora javnih preduzeća, predstavnika njihovih upravnih i nadzornih odbora, kao i rukovodilaca raznih agencija u ovoj godini vratile su se na nivo s početka 2009. godine. Tada je direktor "Jat ervejza" imao primanja od 379.181 dinara, Telekoma 354.879 dinara, EPS-a 345.779 dinara, Transnafte 331.163 dinara, a Železnice 202.383 dinara.

 

S druge strane, slika Srbije izgleda mnogo sumornije, a najupečatljiviji primer je protest tekstilnih radnica u Novom Pazaru, koje već 45 dana štrajkuju glađu, i najavljuju dalju radikalizaciju protesta. Radnice pokušavaju da ostvare pravo na otpremnine po osnovu socijalnog programa, ali im je to uskraćeno.

 

Izbeći štrajkove velikih: Mlađen Kovačević

Mlađen Kovačević, ekonomski stručnjak smatra da prostora za povećanje plata u javnom sektoru nema, ali ističe da se Vlada plaši štrajkova u velikim sistemima i da zbog toga pravi određene ustupke.

 

 

S druge strane, štrajkovi tvz. malih, nezaštićenih prolaze takoreći nezapaženo, jer ne ugrožavaju vitalne interese zemlje.

– Vlastima je bitno da udovolje zahtevima onih, čiji štrajkovi bi izazvali velike probleme u funkcionisanju zemlje i u želji da izbegnu velika talasanja udovoljavaju zahtevima za povećanje plata iz velikih sistema.

 

O radnicima koji su na rubu egzistencije, država ne brine – smatra dr Kovačević.

Katanac za SOS prodavnicu u Nišu

Prodavnica u niškom naselju Duvanište sa nižim cenama i jeftinijim proizvodima široke potrošnje za socijalno najugroženije Nišlije, od juče ne radi. Zatvorena je i to odlukom samih radnika – trgovaca, koji su prethodnih meseci radili u ovoj SOS prodavnici, nisu primali plate i odbili su dalje da rade. Gradski većnik Dušica Davidović, zadužena za socijalna pitanja u niškom veću, potvrdila nam je ovu informaciju:

– Učinićemo sve da se obezbede svi neophodni uslovi da socijalno najugroženiji i dalje imaju mogućnost da nabave sve što im je potrebno po nižim cenama od redovnih. Svojevremeno, pre otvaranja ovakvog objekta potrudili smo se da snabdevači robom široke potrošnje budu niške veletrgovine i nastojaćemo da tako bude i u narednom periodu – rekla je Dušica Davidović.

Do sada je grad Niš preko domaćeg preduzeća ”Impeks promet” organizovao rad SOS prodavnice. Prostor za prodavnicu je gradski i ustupljen je besplatno, a obaveza ”Impeks prometa” bila je da izdvoji nekoliko radnika i redovno obezbeđuje robu. U međuvremenu, saznaje se, došlo je do poremećaja i teškoća u poslovanju ovog niškog preduzeća i snabdevača, počela su i kašnjenja u isplati zarada zaposlenima.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here