Lična arhiva
Veliki bora: Sara Maksimović sa mamom

Trogodišnja Sara Maksimović (3) iz Batkuše kod Šamca u Republici Srpskoj, obolela je od retkog i teškog genetskog sindroma (Mukopolysaharidosa Typ 1). Sarino stanje bilo je ozbiljno i zabrinjavajuće. Prema iskustvu najpoznatijih klinika u Evropi i svetu, kod dece sa ovim oboljenjem, nakon treće godine počinju postepeno da otkazuju organi, dolazi do gubitka sluha i vida, prestaju sa hodom… Trka sa vremenom je odlučujuća i prema mišljenjima više stručnih lekara jedina nada bila je presađivanje kostne srži ili matičnih ćelija.

Nakon mnogih peripetija kako sa lekarskim pregledima, novcem neophodnim za transplantaciju, vremenom i koronom, Maksimovići su zahvaljujući mnogim dobrim ljudima uspeli da odvedu svoju devojčicu u Tursku na lečenje. U Istanbulu su proveli čak 10 meseci.

Zato je i našim reporterima bilo otežano da dođemo do Maksimovića i uručimo im donaciju od 290 evra za lečenje njihove mezimice od Kola srpskih sestara Žene mironosice pri Crkvi Sveti arhiđakon Stefan iz melburnskog Kizboroa.

Tek kada se korona stišala, po dar za malu Saru, u beogradsko Dopisništvo “Vesti” došla je Sarina tetka kako bi novac odmah prosledila do Maksimovića koji su tek pred sam Vaskrs stigli svojoj kući na veliku radost.

DA STANE NA SVOJE NOGE: Ognjen Krupniković

– Pre svega želimo da se do neba zahvalimo svim divnim ljudima koji su bili uz nas tokom čitave naše borbe za Sarino zdravlje i spas. Isto tako i tim divnim ženama sa drugog kraja sveta koje su mislile na našu Saru. Njihov dar će nam dobro doći sada kada je Sari u ovom postoperativnom periodu. Sara je sredinom septembra uspešno podvrgnuta transplantaciji kostne srži. Sve je to Božja volja. Nad nama se izlio Božji blagoslov, što je naša mlađa ćerka Teodora mogla da spase život svoje seke. Nadamo se da će Bog biti uz nas kada nam Sara potpuno ozdravi uz Teodoru kao pobednika – rekla je mama Jelena, dodavši:

– Nakon transplantacije, Sara je iz dana u dan izgledala i bila sve bolje. Hvala milostivom Bogu! Puna je života, željna igre, ljubavi i pažnje i desetorostruko uzvraća. Ona je predivno, maleno biće koje je vredno svake suze i ove borbe. Bili smo veoma dugo u Istanbulu i željno smo

iščekivali da se vratimo našoj kući, da vidimo naše najmilije i sve drage ljude iz našeg malog grada na Savi i u našoj okolini. Zahvalni smo do neba za sve, ali nikad nećemo zaboraviti i Istanbul čarobni grad, grad koji nam je vratio nadu u bolje sutra kada su svi otpisali Saru i rekli da se pomirimo da ćemo je uskoro izgubiti. Ovaj grad i doktori su spasli naše najvoljenije i prigrlili je svim srcem. Istanbul u našim srcima, zauvek!

Istina, cela Posavina bila je na nogama da pomogne malom anđelu Sari, baš kao i dijaspora kad je saznala u kako teškoj situaciji se našla porodica Perice i Jelene Maksimović, jer je bilo neophodno u kratkom roku prikupiti 150.000 evra za lečenje njihove mezimice. Zato ima nešto što ih čini ponosnim, a to su dobri ljudi iz Šamca, cele Posavine, ali i dijaspore.

– Nije red da zaboravimo nama drage zemljake iz dijaspore, gde su se tokom akcije posebno istakli familija Kočić iz Bad Gastein (kumovi), familija Petrović, Mitra Pavlović, Mara Sailović Babić, svi iz Austrije. Iz Švajcarske: Nikola Pejić, Tatjana Stojanović, koja je pokrenula i humanitarni broj. U Kanadi Anka Tutnjević i Cvijeta Tanić, u Americi familija Đurđević. Takođe, mnogo nam je pomogla Antonija Mikičić iz Našica, žena koja je imala devojčicu obolelu od MPS 1. Nadamo se da nekoga nismo preskočili. Ako jesmo, nadamo se da će nam oprostiti. To svakako ne umanjuje našu beskrajnu zahvalnost – poručuju Maksimovići koji su zajedno sa dobrim ljudima izborili veliku bitku.

Sara Maksimović

Sledi rehabilitacija

Svi koji žele i i mogu da pomognu rehabilitacioni deo lečenja male Sare, svoju pomoć mogu uplatiti na devizni račun Naše banke Bijeljina, filijala Brčko SWIFT kod PAVLABA22 IBAN: BA395542030004841056 na ime Perica Maksimović, Batkuša 10 BA-76230 Šamac. PayPal dora.schnaubelt@gmail.com Direktan kontakt sa Pericom Maksimovićem, Sarinim ocem, može se uspostaviti na broj telefona +387 65 593 435.

Divno iznenađenje

Pored malene Sare, pomoć od 290 evra Žena mironosica otišao je u ruke porodice sedmogodišnjeg Ognjena Krupnikovića obolelog od cerebralne paralize, rodom iz Prizrena na Kosmetu, sada nastanjenih u beogradskom naselju Kaluđerica. Samim tim podeljeno je ukupno 6.390 evra na 21 adresu u otadžbini.

– Ovo je više nego divno iznenađenje za nas. Veliko i od srca hvala Kolu srpskih sestara iz Melburna. Mnogo su nas obradovali ovim darom, prvim koji stiže iz dijaspore nakon naše molbe za pomoć. Pošto Ognjen zbog svoje dijagnoze ima hipotoniju, a za to ne postoji nikakav hirurški zahvat, to je neophodno da Ognjena vodimo u Kijev na tretman matičnim ćelijama kako bi se njegovo stanje popravilo. Za to je potrebno izdvojiti čak 13.000 evra, koje mi ne možemo da izdvojimo i zato će ovaj dar biti sačuvan u tu svrhu sa nadom da ćemo uspeti da prikupimo toliko novca za Ognjenovo lečenje – kazala je mama Jelena Krupniković, koja zbog nege sina ne može da radi, pa žive samo od plate supruga Milana, a moraju da podmiruju i stambeni kredit.