EPA/Valdrin Xhemaj
Priština

Oko 400 medicinskih sestara otišlo je sa Kosova od početka godine u potrazi za poslom, što je duplo više nego u istom periodu prošle godine.

U Komori medicinskih sestara Kosova kažu da se ovaj broj stalno povećava i da ovo pitanje treba da bude prioritet nadležnih institucija.

– Za pet godina neće biti medicinskih sestara, one odlaze svaki dan – rekao je predsednik Komore medicinskih sestara Kosova Naser Rustemaj, navodeči da su niske plata i loši uslovi glavni razlozi njihovog odlaska.

– Najviše zabrinjava to što su medicinske sestre sa 20 godina staža danas prinuđene da napuštaju posao zbog dostojanstvenije plate, zbog loših uslova rada i noćnih dežurstava – dodao je on.

Zdravstvenog osoblja, uglavnom medicinskih sestara, nedostaje i u Urgentnoj ambulanti Univerzitetskog kliničkog centra Kosova gde se u jednoj smeni obrađuje više od 300 slučajeva. Naser Silja, direktor ove klinike, rekao je da je u poslednje dve godine odatle otišlo šest medicinskih sestara, a od 33 specijalista urgentne medicine njih 14 je otišlo sa Kosova

2 COMMENTS

  1. Taj problem su i svabe imale, ali to je sad reseno sa Ukrajinom. 160.000 su bili u minusu i to sad mogu popuniti, samo da nauce zene nemacki.

    • A ti mislis ili bilo ko sa takvim razmisljanjem da je lako nauciti neki strani jezik. Ja zivim u Kanadi treba im medicinski sestara plata odlicna preko $100.000 godisnje pa ako neko moze da nauci brzo Engleski neka predaje za Kanadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here