Vesti
POMOĆ DOBRIH LjUDI: Nikola Matković

Ponovo se ovih dana, nakon što je nedavno dobio 100 evra iz Švedske, radovao Nikola Matković, siromašni student informatike i đak pešak iz zabitog sela Vučinići na padinama Golije. Ovog genijalca, koji do Državnog univerziteta u Novom Pazaru svakodnevno prepešači po 15 kilometara, donacijom od 100 evra obradovala je naša čitateljka Vesna Lazić iz Frankfurta.

Dobrotvorka iz Nemačke poslala je u ovaj kraj još 200 evra, po 50 evra za porodicu Baždar iz Sjenice, teško bolesnu Razu Vejsilović iz Novog Pazara, brata i sestru Milana i Goricu Acković iz Odojevića na Rogozni i siromašne supružnike Dilju i Milanka Drobnjaka iz Pasijeg Potoka na ovoj planini.

Planinska zabit

– Od malih nogu pomažu mi dobri ljudi, uz mene i moje roditelje neprekidno su duže od decenije, slali su nam za hranu, lekove, ogrev, odeću, obuću i knjige, kupili su mi kravu, telefon i laptop, da nije bilo dobrotvora sa raznih strana sveta moji siromašni i bolesni roditelji Slavomir i Jevrosima, koji jedva opstaju u planinskoj zabiti, ne bi mogli da me prehrane i školuju, hvala puno dobrotvorki Vesni Lazić iz Frankfurta, mnogo mi znači njena i svaka druga pomoć, iskoristiću je za dalje školovanje i pomoć roditeljima – ističe Nikola i naglašava da će se truditi da i ubuduće, uprkos nemaštini i svakodnevnom pešačenju, bude dobar student.

Izbeglica sa Kosova Raza Vejsilović boluje od teškog oblika karcinoma, brine i o bolesnom sinu Seadu, nema nikakva primanja i svakog meseca za lekove, ogrev i kiriju mora da stvori bar 500 evra. U životu je, kaže, održavaju dobri ljudi.

Bolesna Gorica

Neizmerna zahvalnst stiže i sa Rogozne, od Milana Ackovića koji u zabitom Odojeviću sam brine o teško bolesnoj sesti Gorici (ima smetnje u razvoju) i od supružnika Dilje i Milanka Drobljaka koji se u još zabitijem Pasijem Potoku, uprkos sirotinji u kojoj žive, bore za goli opstanak, ali i za potomstvo makar i u poznim godinama.

– Kupićemo najpotrebnije lekove, namirnice i nešto brašna – ističe Milan Acković dok Dilja Drobnjak naglašava da će izmiriti dug za struju.

Milanko i Dilja Drobnjak

Da se ovih dana raduje i Atifa Ljajić, samohrana majka iz Novog Pazara koja je pre pet godina, nakon pete vantelesne oplodnje, u šezdesetoj godini na svet donela ćerku Alinu, pobrinula se dobrotvorka Fatima iz Švajcarske koja joj je poslala donaciju od 300 evra. Siromašnoj Atifi, čija penzija iznosi samo 130 evra, donacija iz Švajcarske mnogo znači, jer će joj, kako ističe, omogućiti da plati račune za struju, kupi namirnice i lekove i obuće i obuje mezimicu Alinu.

– Ne znam šta bih da nije povremene pomoći dobrotvora iz dijaspore, kako da preživimo sa 130 evra – pita se Atifa.

Ona naglašava da penzija ne može da joj pokrije ni stanarinu, pa stalno mora da pozajmljuje.

– Celog života sam se borila da se ostvarim kao majka, nisam ja kriva što mi je bog tu želju uslišio tek u 60. godini, mislim da sam svojom upornošću i činjenicom da sam dokazala “da za potomstvo nikad nije kasno”, mnogim ženama u Srbiji dala nadu, živim preteško i jedva opstajem, ali se ne kajem, Alina je moja sreća i moj život, hvala Fatimi i drugim dobrim ljudima što su uz mene uvek kada mi je najteže – poručuje ova hrabra Novopazarka.

SA NASLEDNICOM: Atifa i Alina Ljajić

Stanarina

Nakon pisanja “Vesti”, dobrotvorka iz Nemačke unapred je platila Atifi stan za šest meseci što joj je omoguććilo da tokom zime ne strahuje i “lakše diše”, međutim, plaćena stanarina ističe prvog aprila, pa će, ako ova dobrotvorka ne odluči da produži rok, Atifa i Alina ponovo morati grčevito da se bore za goli opstanak, jer samo za garsonjeru mesečno moraju da obezbede 200 evra.

Hvala do neba

– Svaka pomoć mi je zlata vredna, pa i ova koju mi je poslala dobrotvorka Vesna iz Frankfurta, hvala joj do neba, kupiću lekove koji su mi najpotrebniji u mojoj borbi sa opakom bolešću, prenesite joj pozdrave i zahvalite joj se u moje ime – poručuje Raza.

SVE ZA LEKOVE: Raza Vejsilović