Za smrt tinejdžera 22 godine robije

0

Žrtva: Kristofer Hatzis brutalno je ubijen ispred kluba u Adelajdu
 

U utorak, sudija Vrhovnog suda En Venston kazala je pred punom sudnicom da je društvo s pravom zapanjeno njihovim zločinom i da kazna koju izriče mora da posluži kao upozorenje i spreči druge mlade ljude ponete nasilnim sukobima.

– Sve što se dogodilo jeste bespotreban i tragičan sukob između mladih ljudi koji su pokazali nedovoljno rasuđivanja, discipline i razuma. Posledice će s vama ostati zauvek.

Ona je rekla da saoseća sa familijom Hatzis koja je odlučila da se njena izjava s posledicama po sve njih ne čita pred sudom.

 

– Užas tog događaja ostaće sa onima koji su voleli Hatzisa do kraja njihovih života, kao što će ostati i sa onima koji su pokušali da mu pomognu posle napada.

Sudija Venston osudila je Zefija na osam godina i deset meseci bez prava na ranije oslobađanje za šest godina i deset meseci, a za krivično delo nanošenja 14 uboda nožem svojoj žrtvi.

 

Laži maloletnika

Sudija Venston rekla je da veruje da je četvrti, maloletnik kome je onda bilo 17 godina, izvukao nož, ali da oružje kasnije nije nađeno. Porota je zaključila, rekla je sudija, da su iskazi koje je četvrti optuženi dao na suđenju bili "gomila laži", ali da on ima snažnu podršku porodice i dobre izglede za rehabilitaciju. On je osuđen na tri godine, bez prava na izlazak za godinu i dva meseca i odležaće kaznu u centru za obuku mladih.

Ona nije prihvatila njegovu tvrdnju da je Hatzis "izvukao" nož i da se bojao za život i postupao u samoodbrani.

– Iako žrtva nije ispravno postupala te noći, on nije započeo tuču. Utvrdila sam da si tuču počeo ti (Zefi) ili jedan od tvoje grupe i da se onda nastavili svi zajedno. Zefi, ja sam utvrdila da si ti bio taj koji je izvukao nož i naneo sve rane.

Ona je zatim podsetila na izjave svedoka na suđenju koji su opisivali kako je Hatzis držan prikovan za zemlju, dok mu je Zefi zadavao smrtonosne udarce. Prema njenim rečima, dalji iskazi pokazali su da su neki od njih posle napada čestitali jedan drugom. Sudija je takođe rekla da, iako ostala trojica nisu u tuči učestvovala aktivno kao Zefi, takođe snose krivicu za Hatzisovu smrt.

Dario Stakaj osuđen je na pet godina i pet meseci zatvora, bez prava na ranije puštanje za četiri godine i tri meseca. Džakaj je dobio pet godina i tri meseca zatvora, bez prava na oslobađanje za četiri godine i mesec dana.

Posle izricanja presuda, član familije jednog od osuđenih prebačen je u bolnicu vozilom hitne pomoći.

Otac i drugi srodnici ubijen izašli su iz sudnice i nisu se zaustavljali s novinarima, izvestio je "Adelaide Now".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here