”Za Srbiju i Srpsku najbolje da budu neutralne”

0

Balansiranje u politici: Obrad Kesić
 

"Predsednik Srpske Milorad Dodik podržao je Rusiju u vezi s Krimom, a isto tako je podržao Izrael i poziciju SAD u vezi s Izraelom. Tu jasno vidimo balans. Srpska može i treba da bude pouzdan partner i Amerike i Rusije", istakao je Kesić.

 

On je za "Nezavisne novine" rekao da mogućnost jačeg angažmana međunarodne zajednice u BiH posle izbora nije zasnovana na realnosti, jer je BiH na periferiji američkih interesa, te da američka administracija nema kapaciteta da usmeri pažnju na periferni problem.

 

Pročitajte još:

* Vašington zagovara ukidanje Srpske!

* Posle Kosova i Krima, sve granice mogu da se promene u Evropi

* Obama nema pojma o Kosovu!

Kesić kaže da ne spada u one koji veruju da je američka politika probošnjačka i ističe da je ta iluzija – da je američka politika probošnjačka štetna za Bošnjake, jer održava očekivanje da će Amerika nešto da učini za njih.

 

Govoreći o tenzijama na relaciji predsednik Srpske – otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil, Kesić je naveo da je Hil došao u situaciju da nekako lično doživljava te tenzije, koje su postojale još od početka njegovog mandata zbog odnosa između bivšeg ambasadora Muna i rukovodstva Srpske, posebno sa predsednikom Dodikom.

 

On je dodao da je Hil te tenzije nasledio i da se loša inercija sad produbila, i ocenio da je u tome Hil pomalo prekršio i diplomatski kodeks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here