Tanjug/AP

“Za sve građane Srbije koji se iz inostranstva vraćaju u zemlju u cilju sprečavanja širenja koronavirusa organizovano je besplatno uzimanje uzoraka za testiranje na Covid-19 u nekom od zavoda za javno zdravlje”, izjavila je danas za Tanjug načelnica odeljenja za sanitarni pregled u Gradskom zavodu za javno zdravlje Mirjana Milenković.

– U zavisnosti da li se bris iz grla i nosa šalje u KCS u laboratoriju “vatreno oko” ili na Torlak, rezultat se čeka nekoliko dana i posle toga prestaje zakonska obaveza o samoizolaciju u trajanju od 14 dana – rekla je načelnica Milenković.

Građani Srbije na ulasku u zemlju od granične sanitarne inspekcije dobijaju smernice kom gradskom zavodu da se jave, a kada to učine dobijaju termin za testiranje.

Prema njenim recima, svaki građanin je dužan nakon dobijanja testa, ako je negativan da se javi nadležnoj stanici policije koja je kontrolisala poštovanje mere o samoizolaciji.

Načelnica je dodala da se u Zavodu poštuju sve mere propisane za sprečavanje širenja virusa. Dodala je da se testiranje vrši na posebnom punktu, na kome građani popunjavaju još jedan formular.

Testiranje se vrši još u nešto više od 20 zavoda i instituta za javno zdravlje širom Srbije. Građani koji dođu u Beograd u roku od 24 sata treba da se jave na mobilni telefon Gradskog zavoda naveden na sajtu od 8 do 12 sati svaki dan osim nedelje 064 8503062.

U Zavodu dodaju da testiranje nije obavezno ukoliko žele da budu u samoizolaciji 14 dana.

PCR test za građane koji žele da odu u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na testu košta 6.000. Taj test moćni će da urade u KC Srbije.

Cena testa u Austriji je 190 evra u SAD oko 120 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here