Za ubistvo časne sestre 30 godina robije

0

Porotnici su se posle 15 časova rasprave u sudu u amazonskom gradu Belemu saglasili da je Mura (39) organizovao ubistvo Stangove (73), jer je ona sprečila njega i još jednog zemljovlasnika da preuzmu zemlju od seljaka koju su oni dobili od vlade.

Mura je demantovao da je angažovao plaćenog ubicu, tvrdeći da nije poznavao misionarku, prenele su agencije.

 

Zaštitnik siromašnih: Doroti Stang
 

Tokom prvog suđenja 2007. godine, Mura je osuđen na 38 godina zatvora, ali je ta presuda poništena i sledeće godine naloženo je novo suđenje.

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva ocenio je da poništavanje prve presude predstavlja "mrlju na imidž" Brazila u inostranstvu.

Ubica Stangove Raifran des Naves Sales osuđen je u Belemu u decembru 2005. godine na 27 godina zatvora, a njegov saučesnik Klodaldo Karlos Batista na 17 godina. O ubistvu Stangove snimljen je i dokumentarni film, u kom je narator bio glumac Martin Šin, što je pomoglo da ovaj slučaj ima stalnu pažnju medija.

 

Doroti Stang, koja je rođena u Ohaju, ali je kasnije uzela brazilsko državljanstvo, provela je tri decenije u toj zemlji, zalažući se za zaštitu kišnih šuma i braneći prava siromašnih.

 

Više d 1.200 ljudi ubijeno je u poslednje dve decenije zbog sukoba oko zemlje širom Brazila, većinom u Amazoniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here