Za ubistvo životinje tri godine robije?

0

Terzin je, povodom nedavnog ubistva dva psa na Bežanijskoj kosi, rekao da počinioci koji su spalili improvizovanu baraku u kojoj su psi bili zatvoreni tokom noći, biti identifikovani i adekvatno kažnjeni.

 

 

"Kada budemo dobili zvanični policijski nalaz o tom slučaju, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove podneće krivične prijave protiv počinalaca", najavio je Terzin, dodavši da za ubistvo životinje sadašnji zakon predviđa kaznu zatvora do šest meseci ili novčana kazna od 100.000 do milion dinara.

Portparol Veterinarske stanice Beograd Miloš Marković izjavio je da pripadnici te ustanove izlaze na teren kada se dese ubistva životinja, ali da ih niko od nadležnih organa nije kontaktirao o slučaju na Bežanijskoj kosi.

 

"Naša je obaveza da u takvim situacijama, u dogovoru sa policijom i komunalnom inspekcijom, uklonimo leševe i adekvatno ih zbrinemo", precizirao je Marković.

"Nadam se da će taj zakon, koji je donet sredinom prošle godine, konačno početi da se primenjuje, jer onaj ko ubije životinju na korak je da ubije i čoveka", ukazao je Terzin.

Prema njegovim rečima, potrebno je doneti neke podzakonske akte radi preciziranja, kao i da se uvede institucija "ovlašćenog veterinara", koja bi, kao u Evropi, omogućila licenciranim veterinarima da se bave poslovima veterinarskog insprektora.

Portparol Veterinarske stanice Beograd Miloš Marković izjavio je da pripadnici te ustanove izlaze na teren kada se dese ubistva životinja, ali da ih niko od nadležnih organa nije kontaktirao o slučaju na Bežanijskoj kosi. "Naša je obaveza da u takvim situacijama, u dogovoru sa policijom i komunalnom inspekcijom, uklonimo leševe i adekvatno ih zbrinemo", precizirao je Marković.

U Policijskoj upravi Novi Begrad rekli su da je pokrenuta istraga protiv NN lica koji su, 2. marta, zapalili improvizovanu baraku za pse u Ulici Marka Čelebonovića na Bežanijskoj kosi.

Prva zatvorska kazna za ubistvo psa u Srbiji doneta je pre četiri godine, kada je Mioljub Savić iz sela Latković kod Ljiga osuđen na kaznu zatvora od tri meseca.

Zakon o dobrobiti životinja kojim se uspostavljaju pravila postupanja i zaštite životinja od zlostavljanja stupio je na snagu 10. juna 2009. godine. U njemu se posebno ističe odgovornost, obaveza i dužnost vlasnika – držaoca životinja u zaštiti životinja, čime se želi sprečciti okrutnost i neodgovarajuće postupanje sa životinjama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here