Za ugrožene 200.000 dolara

0

Odluka o do sada najvećoj donaciji iz Australije za saniranje razornih poplava doneta je na vanrednoj Skupštini članova i parohijana crkvene opštine održane u nedelju. Jedinstveni u tome da pomognu sunarodnicima u nevolji, među parohijanima u crkvi Sveti arhiđakon Stefan nije bilo dvoumljenja da se što pre i što je moguće više pomogne.

 

Akcije

– Samo danas smo među nama sakupili više od 20.000 dolara da pridodamo pomoći naše crkve. Sakupljanje para se neće završiti samo danas, organizovaćemo se i u buduće, sve dok to bude trebalo – rekao je Nedeljko Kovačević.

Odlukom da iz crkvene kase izdvoje izuzetno veliku novčanu svotu, čulo se na skupštini, oni su takođe želeli da apeluju i na druge velike crkvene opštine i društvene organizacije širom Australije i rasejanja da krenu njihovim putem i značajno pomognu unesrećene.

Odobrena svota biće stavljena na raspolaganje kroz specijalno otvoreni namenski račun Eparhije Australijsko-novozelandske za žrtve poplava, a koji će preko "Fondacije patrijarh Pavle" biti distribuiran najugroženijima. Na zahtev parohijana iz Kizboroa, njihova sredstva bi trebalo da budu podjednako raspoređena za Srbiju i RS.

Na vanrednoj skupštini u Kizborou pokrenuta je ideja da se pri njihovoj crkvenoj opštini otvori specijalni humanitarni fond, gde bi parohijani mogli da prilažu donacije, iz kojeg bi se i u buduće po potrebi, moglo hitno da se interveniše u vanrednim okolnostima kako u otadžbini, tako i u Australiji.
 

Stalno u suzama

– Četiri dana, dan i noć nismo se pomerali od televizora, pratili smo preko satelitskog programa šta se dešava. Plačemo stalno, ne znam šta da vam kažem, teško nam je – požalio se Marko Krčedinac.

– Patrijarh Pavle je često govorio da budemo ljudi. Ova nesreća nas je u neku ruku i ujedinila verbalno. Kada bi svi davali shodno svojim mogućnostima, sakupilo bi se i mnogo više. Naši članovi su na Skupštini odlučili da izdvoje 200.000 dolara kao pomoć svom narodu – rekao je sveštenik Čedomir Videkanić.

I nakon završene skupštine, parohijani su ostali da u dugom redu daju i lične novčane donacije, kako bi i tako pomogli svom narodu.

– Ponosna sam na naš narod u Melburnu koji odvaja od srca, ali istovremeno sam i tužna. Žao mi je zemljaka, želela bih svima pojedinačno da pomognem, ali šta ću, to je nemoguće – u suzama nam je rekla Radojka Kovačević.

 

Penzioneri za svoj narod

Radovan Pajić, predsednik penzionerskog društva, pri ckrvi u Kizborou, najavio je da će njihovi članovi, od skromnih penzija, izdvojiti još više za svoj narod. On je pozvao i na slogu.
– Nadamo se da će penzioneri iz Kizboroa ovih dana uspeti od svojih ušteđenih para u našem fondu da izdvoje 10.000 dolara i tako pomognemo i mi. Naši članovi emotivno i teško doživljavaju tragediju koja je zadesila naš narod. Razočarani smo nesrećom koja nas je pogodila, evo i meni je teško da govorim o tome, svi plačemo, trudimo se da od svojih malih penzija, od srca pomognemo. Naših penzionerskih 100 dolara je kao nečijih 1.000 dolara. Važno je da budemo ujedinjeni i složni kao narod – poručio je Radovan Pajić.

Ratko Gudelj priložio je i novčanu donaciju od svoje porodice, u iznosu od 5.000 dolara. Tokom sastanka zalagao se i za otvaranje humanitarnog računa pri crkvi u Kizborou sa kojeg bi se pomagalo ljudima u nevolji. Njegov predlog je usvojen.

– Moramo kao zajednica da budemo i aktivniji u pomoći kada se neka nesreća dogodi i u Australiji, jer ovde prevashodno živimo. Crkva mora da bude uvek uz svoj narod, a ova donacija je dokaz tome – rekao je Gudelj koji nije krio razočarenje, da nisu sve crkvene opštine u Australiji krenule primerom Kizboroa.

– Pozivamo i druge crkvene opštine da izdvoje sredstva. Imam utisak da neke pokušavaju da prođu "jeftino". Neke crkvene opštine bi mogle da pošalju i mnogo više nego što mi to sada činimo. Narodu treba sada i odmah da se pomogne – istakao je Gudelj.

Žarko Trifunović rekao je za "Vesti" da u zajednici nema čoveka koji se ne saoseća sa patnjama ljudi koje je u otadžbini pogodila poplava. Bio je ponosan na odluku najveće srpske pravoslavne parohije u Melburnu.

– Ova parohija je pokazala da je jedna od vodećih u Australiji, a i članovi su pokazali spremnost da pomognu u ovom teškom trenutku za otadžbinu. Prema svojim mogućnostima svi izdvajamo pomoć za Srbiju i RS. Nadamo se da ćemo potstaknuti i druge da pomognu – rekao nam je Trifunović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here