Za Ukrajinu “Dejtonski sporazum”

0

Nemačko-ruski predlog za rešenje krize u Ukrajini predviđa formiranje entiteta sa istim političkim pravima po uzoru na Dejtonski sporazum
 

List piše da diplomatski izvori u Berlinu i Beču sa optimizmom gledaju na mogućnost realizacije nemačko-ruskog predloga o održavanju druge ženevske konferencije o Ukrajini, koja bi trebalo da doprinese konačnom rešenju krize u toj zemlji.

 

U nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova listu je rečeno da su ciljevi druge konferencije u nacrtu, koji je pripremio njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer "daleko konkretniji od onih koji su razmatrani na prvom sastanku u Ženevi 17. aprila".

 

U Spoljno-političkom odoboru Bundestaga rečeno da bi željene odluke "Ženeve 2" morale da uvaže predstave obje sukobljene strane o budućem uređenju zemlje, a upotreba sile bi hitno morala biti zamijenjena dijalogom.

 

"Jedna od opcija bilo bi rešenje po ugledu na zaključke dejtonske konferencije o BiH, uključujući izjednačavanje entiteta u političkim pravima – sa ukrajinskog i sa ruskog govornog područja u toj zemlji", naveo je isti izvor.

 

Pročitajte još:

Ruski predsednik pozvao je proruske aktiviste da odlože održavanje regionalnog referenduma

* Putin: Prorusi, odložite referendum

* Slavjansk se sprema za referendum! Neće biti "krimskog scenarija"

* Moskva Kijevu: Zaustavite krvoproliće

 

List navodi da je optimizam dva nemačka spoljnopolitička resora zasnovan na navodnoj spremnosti učesnika prve ukrajinske konferencije u Ženevi – SAD, Rusije, EU i prelazne vlade u Kijevu, da se na obnovljenu raspravu pozovu i vođe pristalica federalizacije na istoku Ukrajine.

 

Pristalice federalizacije, doskora nazivane teroristima i separatistima koji dejstvuju po nalogu Moskve, zahtevaju, više od takozvane regionalne autonomije i traže uređenje države između dva ravnopravna entiteta, piše list.
 

Štajnmajer pozdravio Putinov prijedlog

Nemački ministar spoljnih poslova Frank -Valter Štajnmajer pozdravio je predlog ruskog predsednika Vladimira Putina koji je tražio od proruskih aktivista na istoku Ukrajine da odlože održavanje regionalnog referenduma o nezavisnosti.
"Pozdravljam konstruktivan predlog koji je Putin izneo nakon sastanka sa predsednikom OEBS-a Didijeom Brukhalterom", izjavio je Štajnmajer.
On je pozvao na hitno sprovođenje onoga o čemu je razgovarano u Moskvi, preneo je AFP.
"Možda smo na prekretnici. Situacija je veoma kritična, ali još postoji šansa da diplomatskim putem izbegnemo novu eskalaciju nasilja i putpuni gubitak kontrole na istoku Ukrajine", ocenio je Štajnmajer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here