pixabay.com
Foto: Ilustracija

Milorad – Miki Češljarac (30) iz mesta Bare kod Kraljeva prešao je na biciklu put od Beča do Kraljeva kako bi pomogao maloj Kraljevčanki Uni Bihorac (6), oboleloj od retke bolesti artrogripoze, koja izaziva nepokretnost i oduzima sposobnost govora i sluha.

Milorad, nošen željom da učini sve za spas male Une, udaljenost od 800 kilometara prešao je za šest dana prkoseći kiši vetru i jakom suncu. Ruke su mu izgorele, ali je uspeo da izdrži i stigne na trg u Kraljevu, gde su ga dočekali oduševljeni sugrađani, među kojima su bili i Unini deda i baba.

Najponosniji je ipak bio Mikijev deda Budimir Češljarac.

– Na putu mu je bilo teško i naporno, ali je Miki sve izdržao da bi uspešno završio svoju humanu misiju. Nije to mala daljina, jedva je izdržao. Ruke su mu još crvene od sunca. Veoma je umoran, ali i neizmerno srećan – kaže herojev deda za “Vesti”.

Mikija su posle dočeka na kraljevačkom trgu u Ušću raširenih ruku prihvatili i njegovi najbliži – otac, deda i ostatak familije.

– Častili smo u Ušću poznanike i prolaznike pićem, a onda u našim Barama i ićem i pićem ugostili 50 zvanica, rodbinu i komšije – otkriva deda Budimir detalje slavlja nakon podviga njegovog unuka, koji je uspeo da skrene pažnju na malu Unu.

Milorad je tokom celog puta mislio na nju i njene probleme. Kao zvezdin navijač putem Fejsbuka pozivao je sve zvezdaše, ali i partizanovce i navijače svih ostalih klubova da se solidarišu i budu humani. Na društvenim mrežama je pravio snimke i apelovao na sve ljude dobre volje da pomognu devojčici i obaveštavao ih dokle je stigao. Nosio je i majice sa brojem tekućeg računa za uplatu pomoći i broj na koji pomoć može da se pošalje SMS porukom.

– Jeste rano, ali ne zaboravite 174 na 3030 – apelovao je Češljarac, uveren da ukoliko ne probudimo dobro u našim ljudima niko neće moći i hteti da nam pomogne.

Uni Bihorac, koja se sa rehabilitacije u Beču vratila u Kraljevo, ukočeni su zglobovi i mišići. Ne može da govori, niti da čuje. Novac joj je potreban za odlazak na lečenje u Tursku, ali roditelji nemaju dovoljno. Ipak, nikako ne odustaju. Njen otac Dušan objašnjava za “Vesti” da je prve dve godine života lečena u Srbiji i da im je rečeno da nikada neće prohodati.

– Nismo odustali, već smo poslali rezultate u Slovačku koja ima odličan rehabilitacioni centar. Oni su nas pozvali na lečenje. Posle nekoliko terapija, uspeli su da je postave na noge. Nastavili smo uporedo terapije u Vukovom centru u Novom Sadu. Putujemo na rehabilitacije dva do tri puta godišnje. Una je prohodala, a nadamo se da će joj biti još bolje posle lečenja u Antaliji, gde bi trebalo da idemo sredinom avgusta – kaže Dušan za “Vesti”.

Devojčica je na Vojnomedicinskoj akademiji operisana 2016. godine i ugrađen joj je implant kako bi mogla da čuje.

– Operacija je uspela i trebalo je samo probuditi nerve kako bi mogla da čuje. Međutim, imala je operaciju srca i dobila sepsu. Njeno stanje se tada iskomplikovalo, a nervi su se ugasili, pa ponovo treba raditi na njihovom oživljavanju. Ali, ona je hrabro dete i mnogo toga je već postigla, pa verujem da će učiniti sve da uspe – optimista je Dušan Bihorac.

On ističe da nema reči da izrazi zahvalnost Miodragu Češljarcu i svim ljudima dobre volje koji pomažu lečenje njegove ćerke.

I Šapić u akciji

Za pomoć u lečenju sredstva prikuplja i fondacija Budi human čiji je osnivač predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

– Mala Una se rodila u junu 2013. i ubrzo su joj dijagnostifikovani redak oblik artrogripoze i srčana mana. Da ozdravi neophodna su joj banjska lečenja, logopedski tretmani i rehabilitacija, a porodica nema finansijske mogućnosti da plati lečenja – navode u Fondaciji uz poziv za donacije.

Podrška brata

Cilj Uninih roditelja je da je osamostale.

– Do sada je postigla ono u šta niko nije mogao da poveruje. Imamo i 11-godišnjeg sina Filipa, koji je zbog svega što se dešavalo sa Unom prerano sazreo. On je veliki emotivac i svakom Uninom napretku se neizmerno raduje – priča Dušan Bihorac.