Youtube/Ihr Programm - BLEIBEN SIE ZUHAUSE !
Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober rekao je danas, na konferenciji za štampu povodom godinu dana od početka epidemije koronavirusa u toj zemlji, da će za vikend broj vakcinisanih preći pola miliona, a da će 200.000 građana biti u potpunosti imunizovano.

– Moj cilj je da do Uskrsa ostanemo stabilni, a posle Uskrsa imaćemo više od milion ljudi koji će biti vakcinisani – objasnio je Anšober, dodajući da bi time rizične grupe bile u potpunosti vakcinisane, kao i stariji sugrađani.

Prema njegovim rečima, virus nakon vakcinacije neće nestati, ali će biti neophodno naći drugačiji način ophođenja prema toj bolesti.

Ukazao je da će narednih nedelja veći fokus biti posvećen psihosocijalnom uticaju krize, posebno na mlade.

Anšober je rekao da je koronavirus zančajno uticao na svakodnevnicu.

Podsetio je da se pre više od pola godine samo sanjalo o vakcini.

Anšober je ukazao da je u Austriji 25. februara prošle godine u Insbruku otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom, kod jednog para.

Prvi smrtni slučaj registrovan je 12. marta, a četiri dana kasnije usledilo je prvo zaključavanje.

Nakon zaključavanja usledio je pozitivan razvoj, te je više od šest meseci bio moguć skoro normalan život u Austriji.

Međutim, to što se i očekivalo, usledilo je na jesen, kada je nastupio drugi talas, koji je bio neverrovatno snažan, dodao je ministar.

On je izrazio zadovoljstvo što je smanjeno opterećenje na zdravstveni sistem i ukazao da je danas popunjenost kapaciteta na intenzivnoj nezi na relativno stabilnom nivou sa oko 260 pacijenata.

Anšober je kazao da se Austrija odlučila na veliki broj testiranja u aktuelnoj situaciji.

– Na početku pandemije sprovodili smo 2.000 do 3.000 testova, i govorili smo da nam je cilj da dostignemo 15.000 testova, a sada u proseku sprovodimo 200.000 do 250.000 testiranja – objasnio je Anšober.

Anšober je kazao da u Austriji ima regiona, pre svega na istoku zemlje, gde već dominira britanski soj, dok je južnoafrički trenutno najzastupljeniji u pokrajini Tirol.

– Taj razvoj vodi ka povećanju dnevnog broja infekcija. Primećujemo već da broj blago raste, ali nije još dramatično stanje. Međutim moramo delovati – naglasio je Anšober.

On je kazao da je faza do Uskrsa “faza rizika“, u kojoj svi moraju biti odgovorni, i apelovao na građane da dosledno poštuju sve mere.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here