Zaboravljena istraga protiv Cece?

0

 

Svetlana Ceca Ražnatović

Kako piše "Blic nedelje", a prenosi B92, već petnaest dana od savetnika i portparola Republičkog javnog Tužilaštva, Tome Zorića, ne može da dobije nijedan odgovor koji se tiče ovog predmeta. Da li je tužilaštvo donelo neku odluku, da li se možda optužnica piše i kada će taj posao biti okončan, a javnost obaveštena, samo su neka od pitanja na koja kako se navodi u tekstu nije dobijen nikakav odgovor.

 

 

Ipak, kako se ističe, ono što najviše buni je prećutkivanje odgovora na pitanje koje se tiče tužioca koji odluku treba da donese.

 

Budući da je zahtev za sprovođenje istrage u ime tužilaštva svojevremeno podnela Eleonora Cvijović, koja nije prošla reizbor, predmet je 1. januara trebalo da se dodeli novom tužiocu.

 

Međutim, od gospodina Zorića, kako navode u "Blicu nedelje“ nisu uspeli da saznaju da li je to i učinjeno, a ako jeste, kako se zove osoba koja sada, po četvrti put, treba da odluči da li će podići optužnicu, vratiti predmet na dopunu ili odustati od krivičnog gonjenja.

 

Apsolutno ćutanje na ovu temu posebno treba da čudi jer, sudeći po rečima profesora na Pravnom fakultetu, Milana Škulića, tužilaštvo zapravo nikada ne mora ni doneti odluku koja se tiče dalje sudbine predmeta.

 

"Sablja"

 

Istraga protiv udovice Željka Ražnatovića Arkana počela je posle njenog hapšenjem u akciji "Sablja" 2003. godine.

Posle dva meseca u pritvoru, Ražnatovićeva je puštena da se brani sa slobode od sumnji da je kao nekadašnja predsednica Obilića protivpravno prisvajala deo novca od transfera 15 fudbalera u strane klubove i na taj način protivpravno pribavila 11 miliona evra, za koliko je i oštetila fudbalski klub sa Vračara.

"Postoji instruktivni rok od šest meseci, međutim, on nije obavezujući, odnosno ne postoje nikakve sankcije ukoliko se odluka ne donese. Teoretski, tužilac ako nije siguran, ne mora ni da odluči. Zakonodavac verovatno takve situacije nije želeo, ali, izuzetno retko, one se događaju – kaže Škulić za "Blic nedelje".

 

U daljem tekstu se navodi da imajući u vidu zakon, ali i da Arkanova udovica nikada nije skrivala prijateljstva s brojnim političarima na srpskoj sceni, među kojima se posebno ističe Ivica Dačić, ministar policije, ćutanje tužilaštva, čini se, ima posebnu težinu.

 

Inače, ni sam ministar ovo prijateljstvo ne skriva, ali je više puta demantovao da će ono imati bilo kakvog uticaja na proces protiv Ražnatovićeve.

 

Okružno tužilaštvo u Beogradu je prošle godine, posle šest meseci razmišljanja o podizanju optužnice protiv Ražnatovićeve, ponovo predložilo sudu da dopuni istragu protiv nje, odnosno pribavi dokumentaciju o prodaji pojedinih fudbalera Obilića stranim klubovima, piše "Blic nedelje" a prenosi B92

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here