Zaboravljeno rodno mesto cara Lazara

0

Kamenje što štrči na vrh Prilepca jedini ostatak srednjovekovnog grada
 

Dvadesetak kilometara jugoistočno od Novog Brda, na tromeđi ove opštine sa opštinama Kosovska Kamenica i Gnjilane, nalazi se, kako predanje kaže, srednjovekovni Prilepac. Beše to utvrđenje podignuto na oko 500 metara visine iznad reke Prilepnice, na uzvišenju poput "stoga sena" zvanom Ođin kamen.

 

Naseobina Prilepac imala je, ako je suditi po istorijskim zapisima, ulogu zaštitnog zida od naleta Turaka prema Novom Brdu, koje je u vreme nastanka utvrđenja u kome je rođen car Lazar, bilo najpoznatiji rudnik u tadašnjoj srednjovekovnoj Evropi. Za vreme turske vladavine sve je uništeno i danas se osnova srednjovekovne tvrđave Prilepca može samo naslućivati po konturama terena i ostacima temelja na kojima su se nekad nalazile kamene utvrde i visoki masivni zidovi.

 

Brojne ekipe arheologa više su se spremale nego što su stvarno i pokušale da istraže Prilepac, pa je istina o ovoj srednjovekovnoj postojbini Srba zasnovana na delimičnim zapisima sačuvanim u crkvenim knjigama o Prilepcu kao mestu rođenja slavnog cara Lazara. O postojanju utvrđenja svedoči verovanje preostalih Srba da se na vrhu uzvišenja nalazi zatrpan bunar dubok stotinak metara, pored koga se nalazila kamena kuća u kojoj je rođen car Lazar.

 

Malobrojni preostali Srbi rešili da na brdu dignu crkvu i sačuvaju uspomenu na mesto odakle je potekao Sveti car Lazar
 

Časlav Jevtić iz Rajanovca, udaljenog kilometer i po od "tvrđave", kaže da se priča o bunaru prenosi sa kolena na koleno. Stojan Jovanović iz Bresaljca, oslonjenog na Prilepac, tvrdi da su kamene gromade koje izbijaju iz zemlje ostaci zidina utvrđenja u kome je rođen slavni car Lazar.

 

"Srbi rođeni u ovom kraju znaju mesto gde je rođen Lazar Hrebeljanović oko 1329. godine. Grad je kao poklon njegovom ocu Pribacu Hrebeljanoviću dao kralj Dušan Nemanjić", kaže on.

 

Stojan, poput Jevtića i preostalih Srba, žali što Srpska pravoslavna crkva nije uspela do sada da od propadanja zaštiti ostatke tvrđave i što se u odnosu na rodno mesto slavnog cara više pažnje pridaje "najobičnijim crkvištima zidanim krajem 20 veka".

 

Radojica Vasić, član Odbora za izgradnju crkve posvećene caru Lazaru, ističe da su uspeli da dobiju na poklon plac na samom Prilepcu. "Poklonodavac je ovlastio jedno lice da izvrši prenos i da se parcela prebaci crkvi u vlasništvo. Mi smo našem svešteniku Daliboru prosledili dokumentaciju i sada čekamo blagoslov vladike Teodosija", navodi on.

 

U Sekretarijatu Raško-prizrenske eparhije u Gračanici kažu da su dobili informaciju i da će vladika ubrzo posle razmatranja zahteva "postupiti po volji Božjoj".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here