pixabay.com
Američka zastava (Foto: Ilustracija)

Zvuči neverovatno, ali SAD – jedan od najvećih zagovornika nezavisnosti Kosova danas, pre samo 102 godine imale su dijametralno suprotne stavove i čak pozivale i Srbe i Amerikance da “Slave Kosovo!”.

“Njujork tajms” i “Vašington post” tada su objavili i niz tekstova u kojima su prenosili citate 28. predsednika SAD, Vudro Vilsona u kojima kaže da je “Kosovo srpski Jerusalim”. Po njegovoj ličnoj instrukciji, slavio se Dan Kosova.

Povodom 529. godišnjice Kosovskog boja, “Njujork tajms” je preneo Vilsonovu izjavu: “Borba srpskog naroda za slobodu, za svoja prava i za priznanje nacionalnog identiteta moraju kod svakog čoveka da izazovu divljenje i saosećanje.”

U tekstu “Slavite Kosovo kao Dan časti”, od 18. juna 1918. godine, u kome se prenosi Vilsonova poruka dr Stokton Aksonu, državnom sekretaru Američkog Crvenog krsta, na početku stoji:

“Slaveći Dan Kosova, nacionalni praznik Srba i ostalih južnoslovenskih naroda, obeležava se velika bitka od pre 529 godina u kojoj je srpska imperija pala pred Turcima, ali je zadržala više od polovine jedinica Turske koji su napali centralnu Evropu.”

Vudro Vilson, u istom tekstu, poručuje i sledeće: “Borba srpskog naroda za slobodu i njegova prava i želja svih velikih slovenskih naroda za priznanjem njihovog nacionalnog identiteta i njihovog prava da odrede svoju sudbinu i politiku sada, više nego ikada drže pažnju sveta i moraju uključuti simpatiju svakoga ko vidi ono što je sada svaki dan sve jasnije kao manifest svakom državniku bilo gde, da budućnost mira sveta zavisi od pristanka ovih nekoliko ljudi na svaki dogovor koji će uticati na njihovo bogatstvo i njihovu sreću.”

Nobelova nagrada

Vudro Vilson bio je predsednik SAD od 4. marta 1913. do 3. marta 1921. godine za vreme trajanja Prvog svetskog rata.

Studirao je pravo, a zvanje doktora političkih nauka stekao je 1886. godine na novoosnovanom Univerzitetu “Džon Hopkins” odbranivši disertaciju Kongresna vlada. Bio je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Sutra – Zaboravljeno srpsko-američko prijateljstvo (3): Srpska vojska učinila čuda