Vesti

Zabrana ulaska u restoran za povratnike sa odmora u Hrvatskoj, koju je istakao na ulazu jedan austrijski ugostitelj iz Graca, postao je međudržavni spor, pošto je taj akt osudio ambasador Hrvatske u Beču Danijel Glunčić.

U ponedeljak je Franc Erart, reagujući na stalno rastući broj novozaraženih povratnika sa odmora iz Hrvatske u Austriji, postavio obaveštenje ispred svog restorana „Nema ulaza za povratnike iz Hrvatske”.

„To sam uradio iz brige za svoje stalne goste”, podvukao je Erart dodajući da nema ništa protiv povratnika sa odmora u Hrvatskoj, ali da želi da zaštiti zdravlje gostiju.

– Podržavam vladu, a vlada je rekla da se virus unosi kolima iz Hrvatske u Austriju. Niko od mojih gostiju ne želi da se zarazi – objasnio je on.

Ambasador Hrvatske kritikovao je delovanje ugostitelja.

On je ocenio da je veoma zabrinjavajuće kada stanovništvo preduzima mere kao što je preduzeo Erart, kako kazze, pre svega ssto to pravda merom zasstite i lojalnosti prema vladi.

– Tako delovanje ne štiti od zaraze. Naprotiv  ono inficira osećanja pogođenih, u ovom slučaju Austrijance, kao i sve druge koji su se vratili sa odmora u Hrvatskoj – kritikovao je Glunčić.

On kaže da je takvom akcijom Hrvatska okarakterisana kao izvor infekcije, kao da negde drugo ne može doći do zaraze.

– To neki osećaju kao šikaniranje, a drugi čak i kao rasizam”, napisao je Glunčić u otvorenom pismu podsećajući na skijaški centar Išgl u austrijskoj pokrajini Tirol gde su se zarazili i hrvatski državljani.

Glunčić je apelovao da treba posebno u kriznom dobu biti solidaran, te da ne treba širiti strah ili nekoga izopštavati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here