Youtube/Bad Max
Fašizam da delu: Lupanje table s ćiriličnim natpisima

Gradsko veće Vukovara donelo je odluku o izmenama Statuta Grada Vukovara, čime je izbrisana odredba o zvaničnoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Istovremeno, odbijen je amandman srpskih odbornika po kome bi Srbima u ovom gradu ipak ostala neka prava.

Odluka je direktna posledica poslednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj po kome su Srbi u Vukovaru spali na manje od 33 posto što je bio uslov da ostvare pravo na službeno korišćenje svog jezika i pisma.

Predstavnici Srba u ovom gradu u razgovoru za “Vesti” ne kriju razočaranje ovakvim potezom lokalne uprave.

Srđan Kolar, zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine, ocenjuje da je ovakvom odlukom Vukovaru oduzeta šansa za bolje sutra.

– Prokockana je šansa za korak koji vodi u smeru međusobnog uvažavanja i poštovanja, ali i šansa za bolje sutra u odnosima Srba i većinskog naroda. Verujem da će od 1. januara u Vukovaru vladati blagostanje i da su svi problemi rešeni ovim što su Srbima uskraćena prava koja im ni do sada nisu omogućavana – ironično kaže Kolar.

Prema njegovim rečima, SDSS je pre izglasavanja novog statuta grada podnela amandman kojim je pokušano da se određena prava Srba vrate, uključujući tu i proporcialnu zastupljenost u izvršnim telima.

– Tražili smo minimum prava za srpsku zajednicu, ali je i to odbijeno. Tragično je što su taj predlog odbili i svi oni koji su se do sada prikazivali kao “zaštitnici Srba” – kaže Kolar.

Predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske Dragan Crnogorac ocenjuje da ova odluka vraća srpsku zajednicu u Vukovaru u 1941. godinu.

– Tada je novoformirana Nezavisna Država Hrvatska takođe dekretom zabranila srpski jezik i ćirilično pismo. Ova odluka na najogoljeniji način pokazuje kakav je trenutni položaj Srba u Hrvatskoj i kako se Hrvati odnose prema najvećem stradalničkom narodu u Prvom i Drugom svetskom ratu. S jedne strane zabranjuje se srpski jezik i ćirilica, a s druge strane maše se ustaškim relikvijama, uzvikuju ustaške parole i pevaju ustaške pesme – ogorčeno primećuje Crnogorac i to argumentuje alarmantnim podatkom da Srba u Vukovaru nema ni u policiji ni u pravosuđu.

– U bolnici, mada je deficit lekara, Srbi se mogu prebrojati na prste jedne ruke. Ukoliko konkurišu u nekoj javnoj službi, nevažno je što imaju najbolje rezultate, već se isključivo gledaju i prebrojavaju “podobna krvna zrnca” – upozorava Crnogorac.

On kaže da je jedini odgovor na ovakvo ponašanje prema Srbima u Hrvatskoj – reprocitet Srbije prema hrvatskoj zajednici u ovoj republici.

– Na osnovu potpisanog sporazuma između dve države, i Srbija i Hrvatska garantuju prava manjinama. U ovakvim okolnostima Srbija bi trebalo da samo “preslika” ponašanje Hrvatske, a to znači da i Hrvati mogu da ostvare svoja prava u Srbiji jedino u sredinama gde ih je više od 30 posto, a ne kao što je sada slučaj – 10 procenata – kaže Crnogorac.

Novogodišnji “poklon” Srbima

Nekadašnji dogradonačelnik Vukovara, a sad vukovarski većnik i predsednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković kaže da je zabrana upotrebe srpskog jezika i pisma “novogodišnji i božićni poklon Srbima”.

– Ovim je okončano desetogodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom jer je sve činjeno da Srbi to pravo faktički nikad nisu ni mogli da ostvare u Vukovaru. Srbima u Hrvatskoj prava se primenjuju na kašičicu, od slučaja do slučaja i bez ikakve pravne zaštite pred hrvatskim institucijama – navodi Milaković.

Bez prava na jezik i pismo

Osim u Vukovaru, Srbi više nemaju prava na službenu upotrebu svog jezika i pisma i u Vrbovskom i Donjim Kukuruzarima.

Ukoliko dođe do promene statuta, Srbi će ostati i bez mesta zamenika župana u četiri županije, a više nemaju pravo na izbor zamenika gradonačelnika u Pakracu, a zamenika načelnika u još četiri opštine: Rasinji, Podgoraču, Viljevu i Dragaliću.