EPA/ERIK S. LESSER
Foto: Arhiva

Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika „Evroprajd 2022“ kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“ u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine, saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju MUP-a se navodi da je „nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana“.

„Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije „Evroprajd 2022“ i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije „Evroprajd 2022“, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu“, saopšteno je iz MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

– Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje – „Evroprajda“ i „antiglobalista“. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana – rekao je ministar Vulin.

– Apelujem na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost – poručio je ministar policije.

Beograd prajd je na svom Instagram* nalogu objavio da je “danas, 13. septembra, srpska policija je zabranila održavanje Evroprajd šetnje, predavši organizatorima zvanično rešenje”. Dodaje se da će Beograd Prajd iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić najavio je ranije da će država zabraniti održavanje šetnje iz bezbednosnih razloga, ali da će konačnu odluku doneti MUP 96 sati pre početka šetnje.

Takvu odluku pozdravila je i Srpska pravoslavna crkva, uz ocenu da održavanje „parade“ u službi promovisanja LGBT-ideologije, ne bi bilo od koristi nikome, već bi izazvalo dodatne tenzije i nove podele.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here