pixabay.com
Ilustracija

Bilo da već sami, pored kuhinjskog prozora ili na terasi, uzgajate začinsko bilje, ili ga pazarite na obližnjoj pijaci, leto je njihovo vreme.

Bosiljak, nana, majčina dušica, žalfija… ispuniće vaš dom predivnom aromom i začiniti vaše kulinarske majstorije.

Bosiljak

Ne postoji paradajz, sirov ili kuvan, koji nema svoj bosiljak! Kad baratate s tim savršenim letnjim parom, držite se dva pravila.Bosiljak nikako nemojte začinjavati sirćetom, koji “ubija” svežinu i neverovatan miris.I drugo, nikako ga nemojte seći nožem, već isključivo cepkajte rukama.Naime,u dodiru s metalom, bosiljak gubi svoju predivnu zelenu boju i postaje bezbojno taman. Bosiljak možete upotrebiti za pravljenje pesta, takozvanog đenoveze s pinjolama, belim lukom (pažljivo) i maslinovim uljem, uz dodatak parmezana ili pekorina i trapaneze s bademima, maslinovim uljem i malim paradajzom.

Saznajte koji su najbolji začini za varenje.

Bosiljak razvija svoja aromatična, odnosno mirisna i terapeutska svojstva (antiupalna i za poboljšanje probave) kad ga mešamo s mastima, bilo uljem, bilo suvim voćem ili odstajalim sirevima.Osim toga, bosiljak se koristiti sirov i sveže ubran ili se dodaje jelima kad smo ih već sklonili s vatre.Možete slobodno koristiti i njegove bele cvetiće kao ukras, jestivi su!

U “jeziku cveća” bosiljak znači najbolje želje, pokloniti bosiljak znači poželeti nekome sve najbolje.

Nana

Od letnjeg svežeg začinskog bilja odlična je nana. Tikvice, artičoke ili patlidžan dinstani na mladom luku nezamislivi su bez nane. Kao ni razni bliskoistočni specijaliteti poput tabulea (vrsta krupnijeg kuskusa s lukom, peršunom, paradajzom i nanom), cacikija (grčke salate od krastavaca, jogurta i nane). I predivan letnji desert, hladne breskve u vinu, ne mogu bez nane, baš kao i čuveni mohito.

Nana sadrži mentol, koji daje osećaj svežine u ustima. Jednostavnije rečeno, nana hladi! Zato je odlična sa svim limunadama, voćnim salatama (svakako je probajte s lubenicom). Postoji jedna manje poznata kombinacija, crne masline s nanom. Štapnim mikserom napravite pire od maslina, dodajte maslinovo ulje i nanu. Namažite na komad prepečenog hleba i uživajte!

U antičkoj Grčkoj nana je bila simbol ljubavi i posvećena boginji Afroditi. Pridavali su joj afrodizijačka svojstva i upotrebljavali uoči ljubavnih sastanaka.

Majčina dušica i majoran

U začinsko bilje koje se vezuje za leto još spadaju sveži majčina dušica i majoran.Majoran je odličan u kombinaciji s mesom, dok s majčinom dušicom možete spremati omlet, dodati je u salatu… Zimi se mogu upotrebljavati suvi, mada među njima postoji velika, ogromna razlika.

Majčina dušica je simbol vrednog rada i dugotrajne ljubavi, jer se vezuje za pčele i med od timijana. U istom kontekstu ga spominje i Vergilije u svojoj Eneidi.

Žalfija

Leti takođe možete koristi svežu žalfiju, posebno s piletinom, koja je najbolja na puteru na kojem je zamirisalo nekoliko listića žalfije.Inače, u Italiji se često sveži veliki listovi žalfije umoče u smesu za prženje (voda, brašno i jaje, može celo, može samo belance), pa isprže na maslinovom ulju. Probajte, ukusno je i interesantno!

U starom Rimu žalfija je predstavljala život, dok se u srednjem veku smatrala tajnom dugovečnosti.

Lavanda i ruzmarin

Lavandu i ruzmarin, dve “zimzelene” biljke, možete koristiti kako leti, tako i zimi. Često se vezuju za hladnije doba godine, jer jela s njima uvek traže dužu termičku obradu (čitaj – uključenu rernu).Lavanda je neobičan i prefinjen dodatak kolačima, posebno keksu.Ruzmarin je pravi dodatak za pečeni krompir i piletinu.

Lavanda predstavlja čistoću tela i vedrinu duha. U starom Egiptu njena eterična ulja koristila su se za mirisanje tela i prostora, jer navodno udaljuje negativnu energiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here