EPA/Tatyana Zenkovich

Minsk i Moskva raspoređuju regionalnu grupaciju snaga čiju će osnovu činiti beloruska vojska po sastavu mirnodopskog vremena i zasebne ruske vojne formacije, saopštio je zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Belorusije Viktor Tumar.

“U cilju osiguravanja pariteta u oblasti vojne bezbednosti i održavanja mira u Belorusiji doneta je odluka da se na našoj teritoriji formira regionalna grupacija snaga. Njenu osnovu će činiti Oružane snage Belorusije po sastavu mirnodopskog vremena, kao i zasebne vojne formacije Rusije”, navodi se u saopštenju Tumara, objavljenom na Telegramu beloruskog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, “narednih dana će na teritoriju Belorusije početi da pristižu ruske snage” koje će činiti tu regionalnu grupaciju.
Tumar je precizirao da će regionalna grupacija snaga Savezne države Rusije i Belorusije izvršavati odbrambene zadatke.
– Trenutno se odluka o formiranju regionalne grupacije snaga realizuje u interesima jačanja zaštite i odbrane državne granice Belorusije u cilju smanjenja vojne aktivnosti u oblastima koje graniče sa nama – precizirao je on.
Istovremeno je istakao da situacija kod granica Belorusije ukazuje na rastuću pretnju po bezbednost Savezne države Rusije i Belorusije i “zahteva donošenje hitnih mera”.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je otvaranje od strane Kijeva fronta protiv Belorusije sumanuto sa vojnog stanovišta, ali da je proces pokrenut i da Ukrajinu na to podstiče Zapad. On je takođe izjavio da NATO i brojne evropske zemlje razmatraju varijante moguće agresije protiv Belorusije.
Lukašenko je objavio da su se Minsk i Moskva zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države dogovorili o raspoređivanju regionalne vojne jedinice dve zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here