Zadivio i profesore

0

Talentovan matematičar, Nikola Negovanović

Inače Nikola, sin Vlade Negovanovića rodom iz Aranđelovca, ima tek 12 godina, i pored matematike svira klavir i peva, a bavi se i SPORTom, voli tenis. Takođe je i jezički talenat, pošto priča nemački, engleski i naravno srpski. On je bio jedini predstavnik svoje škole, čiji su nastavnici veoma ponosni na ovaj uspeh, koji, iako svi znaju za njegov veliki talenat, nisu očekivali zbog ogromne konkurencije.

Prema rečima oca, on je odmalena bio nadaren.

– Već sa tri godine je znao sve glavne gradove sveta, a sa četiri rimske brojeve do 5.000 – ponosno kaže njegov otac.

Nikola, čija je majka Amerikanka, rođen je u Kaliforniji, i živi sa ocem u Beču. On se malo ljutio što nije osvojio prvo mesto, jer je znao i zadatak koji ga je "koštao" titule, međutim jedan red je pogrešno pročitao.

Kad je došao u školu posle takmičenja, pokazao je zadatke svojoj profesorki matematike, koja je pogledala i samo rekla "neverovatno", i to pred svim učenicima. Naime, zadaci na takmičenju bili su namenjeni za decu stariju godinu do dve, i to nije ni naučio u školi, već je sam daleko odmakao iz matematike.

 

Nikola sa sestrom i diplomom
 

On iz zabave radi zadatke namenjene za decu uzrasta od 16 ili 17 godina. Njemu se matematika veoma dopada kao predmet, a uz to i muzika i tenis. S ocem je dogovorio da sve tri stvari i vežba paralelno, i da se kad napuni 17 godina odluči za jednu.

 

– Ja kao otac i čovek koji radi sa talentovanim ljudima mogu da kažem da je moj sin zaista talentovan za muziku, matematiku i tenis, ali da je još prerano donositi odluke u kom smeru ići – objasnio je Vlada Negovanović. – Imati talentovano dete je velika privilegija, a istovremeno i velika odgovornost, jer talenat mora da se nagrađuje i stimuliše.

 

Model

Nikola je radio i kao dečji model, pa je njegov lik krasio mnoge reklamne panoe širom Austrije. Ali taj mu se posao, kaže, nije svideo, pa je od njega odustao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here